‘Pčele gladuju’ u katastrofalnoj godini za francuski med

‘Pčele gladuju’ u katastrofalnoj godini za francuski med

Pčelari u Francuskoj su suočeni sa teškom godinom za proizvodnju meda, sa značajnim gubicima zbog nedostatka hrane za pčele. Mikel Izamber, pčelar iz centralne Francuske, izvestio je o gubitku od 70% meda na svom imanju, primoravajući ga da dopunjuje ishranu pčela šećerom kako bi im pomogao da prežive nakon lošeg proleća. Ova situacija rezultirala je drastičnim padom proizvodnje meda na njegovoj farmi, sa između pet i sedam kilograma umesto uobičajenih 15 kilograma godišnje po košnici.

Kišovito proleće i niske temperature sprečile su pčele da prikupe dovoljno polena i nektara, što je rezultiralo dramatičnim smanjenjem proizvodnje meda širom zemlje. Francuski nacionalni pčelarski sindikat (Unaf) upozorio je da bi ovogodišnji pad proizvodnje od 80% u nekim regionima mogao imati dugoročne posledice na letnje žetve.

Povećanje padavina za 45% u odnosu na godišnji prosek dodatno je otežalo situaciju za pčelare, sa mnogim regionima suočenim sa ekstremno lošim vremenskim uslovima. Nedostatak nektara zbog niskih temperatura ispod 18 stepeni Celzijusa dodatno je opteretio pčele, dovodeći do problema sa opstankom kolonija.

Ovogodišnja situacija dodatno je pogoršana nakon višegodišnjeg trenda ekstremnih vremenskih uslova koji su već uzdrmali francuske pčelare. Predsednik Unafa, Kristijan Pons, istakao je da je ova godina posebno teška, sa dramatičnim padom proizvodnje meda u poređenju sa prethodnim godinama.

Proizvođači meda su se ranije pobunili zbog strane konkurencije i nedovoljne podrške vlade, što je rezultiralo protestima i zahtevima za finansijskom pomoći. Francuski potrošači konzumiraju velike količine meda svake godine, sa značajnim uvozom kako bi zadovoljili potražnju.