Kako AI dešifruje neuronske signale da bi pomogao čoveku sa ALS-om da govori

Kako AI dešifruje neuronske signale da bi pomogao čoveku sa ALS-om da govori

Interfejsi mozga i računara predstavljaju revolucionarnu tehnologiju koja omogućava paralizovanim osobama da povrate funkcionalnosti kao što je kontrola pokreta ruke. Ovi uređaji beleže moždane signale i dešifruju nameru korisnika, omogućavajući im da komuniciraju ili kontrolišu različite uređaje. Naučnici su se u proteklim godinama fokusirali na razvoj interfejsa mozak-kompjuter za vraćanje sposobnosti kontrole pokreta i govora kod ljudi.

Jedno od ključnih dostignuća je stvaranje interfejsa koji omogućava osobama sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS) da komuniciraju putem dekodiranja moždanih signala u tekst sa izuzetno visokom preciznošću. Ova tehnologija koristi jezičke modele veštačke inteligencije kako bi prevela neuronske signale u reči, omogućavajući korisnicima da se izraze kroz tekst na ekranu ili izgovorene reči.

Proces počinje snimanjem moždanih signala, gde se elektrode postavljaju na određene delove mozga kako bi se beležila aktivnost tokom pokušaja govora. Nakon toga, ovi signali se mapiraju na foneme, osnovne zvučne jedinice koje čine reči, koristeći napredne modele mašinskog učenja. Ovi modeli omogućavaju precizno prevođenje moždanih signala u foneme i njihovo sastavljanje u smislene reči.

Važan korak u procesu je korišćenje jezičkih modela za predviđanje niza reči na osnovu prethodnih reči, kako bi se odredila najverovatnija reč koja će slediti. Ovakav pristup omogućava generisanje koherentnih rečenica na osnovu dekodiranih fonema, pružajući korisnicima mogućnost da se izraze jasno i precizno.

Uspeh ove tehnologije ogleda se u tome što je omogućila osobama poput Kejsi Harela, koji boluje od ALS-a, da ponovo komuniciraju sa okolinom sa izuzetnom preciznošću. Ovo otvara nove mogućnosti za ljude koji su izgubili sposobnost govora, pružajući im priliku da se povežu sa svojim bližnjima i širom zajednicom.

Iako postoji niz izazova poput pristupačnosti i trajnosti tehnologije tokom dugotrajne upotrebe, interfejsi govornog mozga i računara predstavljaju značajan korak napred u obnavljanju komunikacije. Nastavak istraživanja i unapređenja ovih uređaja obećava dalje poboljšanje života ljudi koji se oslanjaju na ovu tehnologiju.