Od žara do krize: Sve veća opasnost od šumskih požara pod globalnim zagrevanjem

Od žara do krize: Sve veća opasnost od šumskih požara pod globalnim zagrevanjem

Na globalnom nivou, šumski požari su u porastu, vođeni klimatskim promenama, koje pogoršavaju suše i visoke temperature. Ovi požari značajno doprinose emisiji ugljenika i česticama (PM 2,5), sa teškim posledicama i po stabilnost klime i javno zdravlje.

Dok su u nekim regionima došlo do smanjenja spaljenih područja, regioni sa visokim geografskim širinama suočavaju se sa intenzivnijim požarima. Kao odgovor na ove izazove, postoji hitna potreba za dubinskim istraživanjem kako bi se razumeli i ublažili uticaji šumskih požara.

Studija koju su vodili istraživači sa Univerziteta Fudan, objavljena 19. jula 2024, u Frontiers of Environmental Science & Engineering, ispituje globalne trendove i uticaje šumskih požara u poslednje dve decenije.

Studija analizira podatke o zapaljenim područjima, emisijama ugljen-dioksida (CO 2 ) i PM 2,5 širom kontinenata, naglašavajući hitnu potrebu za rješavanjem eskalirajućih prijetnji koje predstavljaju šumski požari, posebno u regionima na visokim geografskim širinama gdje su klimatske promjene značajno intenzivirale požarne aktivnosti.

Studija otkriva da šumski požari na globalnom nivou spale otprilike 3-4% zemljišta svake godine, što dovodi do velikih emisija gasova staklene bašte i zagađivača. Iako su globalna spaljena područja generalno opala, posebno u Africi, regioni visoke geografske širine u Aziji i Severnoj Americi doživeli su povećanu varijabilnost i ozbiljne požare u poslednjih nekoliko godina.

Istraživanje ukazuje na klimatske promene kao na ključni pokretač ovih trendova, posebno u regionima sa visokim geografskim širinama. Ovi požari su glavni izvori CO 2 i PM 2,5, koji doprinose zagrevanju klime i predstavljaju značajan rizik po zdravlje, posebno u oblastima kojima se loše upravlja. Studija naglašava potrebu za ciljanim istraživanjem i efikasnim strategijama upravljanja kako bi se ublažili uticaji šumskih požara.

Dr Hongliang Zhang, vodeći istraživač, izjavio je: „Naši nalazi naglašavaju hitnu potrebu za globalnom saradnjom u borbi protiv rastuće opasnosti od šumskih požara. Promenljivost aktivnosti šumskih požara na kontinentima odražava složene interakcije između klimatskih promena, vegetacije i ljudskih faktora.

„Fokusirajući se na područja visokog rizika i poboljšavajući praksu upravljanja požarom, možemo smanjiti ozbiljne uticaje ovih požara na zdravlje i životnu sredinu. Komentari dr Džanga naglašavaju važnost ciljanih napora za upravljanje i ublažavanje rizika od požara.

Nalazi studije imaju značajne implikacije za oblikovanje budućih strategija upravljanja požarima. Identifikovanjem ključnih pokretača aktivnosti šumskih požara i njihovog uticaja na zdravlje, istraživanje pruža solidnu osnovu za razvoj efikasnijih politika i praksi.

Ovi uvidi su od vitalnog značaja za kreatore politike, agencije za zaštitu životne sredine i organizacije javnog zdravlja u planiranju i implementaciji mera za smanjenje rizika od požara i povećanje otpornosti u osetljivim regionima.

Studija takođe naglašava stalnu potrebu za istraživanjem kako bi se prilagodila izazovima koji se razvijaju zbog šumskih požara izazvanih klimom.