Antropogena studija CO₂ kvantifikuje količinu i puteve u priobalnim vodama okeana

Antropogena studija CO₂ kvantifikuje količinu i puteve u priobalnim vodama okeana

Istraživači sa Univerziteta u Delaveru otkrili su ključne informacije o prisustvu i akumulaciji antropogenog ugljen-dioksida u priobalnim vodama istočne obale SAD. Nova studija, objavljena u časopisu Science Advances, popunjava praznine u podacima o uticaju ljudskih aktivnosti na ove ekosisteme.

Istraživački tim, vođen profesorom Vei-Jun Caiem, analizovao je podatke prikupljene tokom pet istraživačkih krstarenja između 1996. i 2018. godine. Rezultati pokazuju da površinske vode, zbog direktnog kontakta sa atmosferom, imaju najviše koncentracije antropogenog ugljen-dioksida. Nasuprot tome, dublji slojevi vode, poput antarktičke srednje vode, imaju manje antropogenog CO2 zbog dužeg vremena koje provedu pre nego što stignu do istočne obale.

Studija takođe pokazuje da nema značajnog izvoza antropogenog ugljen-dioksida iz priobalnih područja u otvoreni okean, što je u skladu s prethodnim istraživanjima koja ukazuju na minimalan uticaj estuara i močvara na globalni budžet ugljenika.

Ova istraživanja pružaju nove uvide u složenu dinamiku ugljen-dioksida u priobalnim vodama i mogu pomoći u razumevanju njihovog doprinosa globalnim promenama klime.