Bajden poziva na nove izbore u Venecueli

Bajden poziva na nove izbore u Venecueli

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da podržava održavanje nove runde izbora u Venecueli, pošto su brojne zemlje odbacile rezultate poslednjeg glasanja u toj južnoameričkoj naciji. Karakas ga je u odgovoru optužio da je intervenisao u unutrašnje stvari Venecuele.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro zvanično je pobedio na predsedničkim izborima u zemlji prošlog meseca, obezbedivši treći mandat. Međutim, dok su zemlje poput Rusije, Kine i regionalnih saveznika Karakasa čestitale aktuelnom predsedniku na njegovoj pobedi, venecuelanska opozicija, većina latinoameričkih država i nacije G7 odbile su da priznaju rezultate, izražavajući „ozbiljnu zabrinutost“ u vezi sa integritetom izborni proces.

Zvaničnici Vašingtona su objavili da je na izborima pobedio Madurov glavni rival, opoziciona ličnost koju podržava Zapad, Edmundo Gonzales. Američki državni sekretar Antoni Blinken čak je objavio da Bela kuća zvanično priznaje Gonzalesa kao izabranog predsednika.

U četvrtak su brazilski predsednik Lula da Silva i kolumbijski predsednik Gustavo Petro, ​​koji su takođe odbili da priznaju pobedu Madura, pozvali Karakas da održi novi krug izbora i pozove međunarodne posmatrače da nadgledaju proces.

Karakas i venecuelanska opozicija odbacili su predlog, pri čemu su obe strane insistirale da su legitimno pobedile na izborima u julu.

Ubrzo nakon što su Lula i Petro objavili svoj predlog, Bajdena su novinari pitali da li podržava ideju da se u Venecueli održe novi izbori kako bi se rešila politička kriza u zemlji. „Da“, rekao je američki lider u odgovoru.

Ubrzo nakon toga, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost objavio je saopštenje, pojašnjavajući da je Bajden „govorio o apsurdnosti Madura i njegovih predstavnika koji nisu bili jasni o izborima 28. jula” i naglasio da je „potpuno jasno” da je Gonzales pravi pobednik izbora.

Kao odgovor, Maduro je osudio SAD zbog pokušaja da se mešaju u unutrašnje stvari Venecuele. „Na intervencionistički način, predsednik Bajden je govorio o unutrašnjim stvarima Venecuele, koje se tiču samo Venecuelanaca i njihovih institucija. Pola sata kasnije, neki portparoli Stejt departmenta su mu protivrečili. Ko je zadužen za spoljnu politiku SAD?“ rekao je venecuelanski lider, a prenose mediji.

Venecuelansko nacionalno izborno veće (CNE) je 28. jula objavilo da je Maduro zvanično pobedio na predsedničkim izborima u zemlji i ratifikovao svoju pobedu, izjavivši da je dobio 52 odsto glasova, u poređenju sa 43 odsto za Gonzalesa.

Opozicija je, međutim, tvrdila da je glasanje bilo namešteno. Madurov prethodni reizbor, 2018. godine, takođe su odbacili opozicija, kao i SAD, EU i većina latinoameričkih država.