Japanski premijer Kišida objavio da se povlači

Japanski premijer Kišida objavio da se povlači

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je da se neće kandidovati za šefa vladajuće Liberalno-demokratske partije na sledećim partijskim izborima zakazanim za septembar.

Nakon gotovo pune tri godine na čelu države, japanski premijer Fumio Kišida najavio povlačenje s funkcije.

S obzirom da vođa vladajuće partije obično bude u parlamentu izglasan za premijera države, to praktično znači da Kišida sigurno neće ostvariti novi premijerski mandat, odnosno, da će napustiti funkciju predsednika vlade (čak i ako budu raspisani opšti izbori i njegova stranka ponovo pobedi na njima).

Šezdesetsedmogodišnji političar na funkciju premijera je stupio u oktobru 2021. godine, a pre toga je, između ostalog, pet godina bio ministar inostranih poslova.

Osnovni razlog za odustajanje od nove kandidature za šefa partije i premijera je izuzetno niska podrška od svega oko 15 odsto koju, sudeći po istraživanjima javnog mnjenja, ima u glasačkom telu.

Uzroci nezadovoljstva birača su pre svega sada već trajna inflacija i nestabilnost, odnosno, gubitak vrednosti domaće valute jena.

Tome treba dodati i ogorčenje javnosti zbog skandala u kojem su poslanici vladajuće partije prikrivali svoje prihode od donacija i na taj način izbegavali oporezivanje i pravila u vezi finansiranja stranaka – utisak dobrog dela japanske javnosti je da, mada je Kišida uložio napore za iskorenjivanje tog segmenta korupcije, on nije uspeo da suštinski promeni karakter svoje partije.

Ovo naročito u svetlu nedavnog hapšenja jedne od poslanica iz njegove LDP, koja je lažno prijavila postojanje sekretarice i novac koji joj je država uplaćivala za platu te fiktivne zaposlene koristila za svoje političke aktivnosti.