Francusko tužilaštvo pokreće istragu zbog sajber uznemiravanja alžirske bokserke

Francusko tužilaštvo pokreće istragu zbog sajber uznemiravanja alžirske bokserke

Francusko tužilaštvo je otvorilo istragu nakon što je alžirska olimpijska bokserka Imane Khelif iznela tvrdnje o „teškom sajber uznemiravanju“ tokom Olimpijskih igara. Khelif je u svojoj tužbi navela da je bila meta „mizoginističke, rasističke i seksističke kampanje“ dok je osvajala zlatnu medalju u ženskoj velter kategoriji.

Prema izveštajima magazina Varieti, tužioci su imenovali nekoliko poznatih ličnosti u krivičnoj prijavi, uključujući vlasnika društvene mreže X (bivši Tviter) Elona Maska i autorku Hariju Potera J.K. Rouling. Advokat Khelif iz Pariza, Nabil Budi, potvrdio je da je tužba podneta centru za borbu protiv onlajn mržnje pariskog tužilaštva, koje je potvrdilo da je istraga u toku.

Budi je naglasio da je tužba podneta protiv nepoznatih lica, što omogućava tužilaštvu da istraži sve uključene osobe. Takođe, rekao je da će bivši američki predsednik Donald Tramp biti deo istrage, jer je on komentarisao slučaj na društvenim mrežama.

Khelif je izazvala globalnu pažnju nakon što je osvojila zlatnu medalju, a njena borba protiv italijanske bokserke Angele Karini izazvala je brojne kontroverze na internetu. Kritike su se odnosile na njeno polno poreklo, zbog čega su se pojavili uvredljivi komentari i optužbe.

Nakon borbe, J.K. Rouling je na X postavila sliku Khelif, uz komentar da je ona „muškarac koji uživa u nevolji žene“. Elon Musk je na svojoj platformi podelio komentar koji se protivi uključivanju transrodnih osoba u ženske sportove, dok je Tramp naglasio potrebu za očuvanjem ženskih sportova od muškaraca.

Međunarodni olimpijski komitet je stao u odbranu Khelif i osudio dezinformacije i uvrede koje su se pojavile na mrežama.