Trampova kampanja izjavila da je hakovana, sumnja na iransku umešanost

Trampova kampanja izjavila da je hakovana, sumnja na iransku umešanost

Predsednička kampanja bivšeg predsednika Donalda Trampa saopštila je da je hakovana i sugerisala da su iranski akteri umešani u krađu i distribuciju osetljivih dokumenata. Ova izjava dolazi nakon izveštaja Majkrosofta o pokušajima stranih agenata da se mešaju u američke izbore 2024.

Prema Trampovoj kampanji, dokumenti su dobijeni nezakonito i korišćeni su za pokušaj ometanja izbora. Portparol kampanje, Stiven Čung, istakao je da su iranski hakeri bili uključeni u napad i da su koristili phishing mejlove kako bi dobili pristup internoj komunikaciji.

Microsoft je u svom izveštaju naveo da su iranski sajber napadi postali značajna pretnja tokom poslednjih šest meseci, dodajući da su aktivnosti Irana bile usmerene na ometanje izbora, dok su ruske operacije u početku bile prisutne.

Iranska misija pri UN demantovala je bilo kakvu umešanost u sajber napade ili pokušaje mešanja u američke izbore. Microsoft je rekao da nema dodatnih komentara osim onih iz svog izveštaja. Kampanja potpredsednice Kamale Haris takođe nije komentarisala prijavljeno hakovanje.