Skoro polovina mladih u Australiji nezadovoljna izgledom tela: TikTok sadržaj povećava negativne efekte

Skoro polovina mladih u Australiji nezadovoljna izgledom tela: TikTok sadržaj povećava negativne efekte

Skoro 50% mladih u Australiji izražava nezadovoljstvo svojim izgledom tela, a nova studija otkriva da društveni mediji, posebno TikTok, pogoršavaju ove probleme. Istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Charles Sturt pokazuje da izloženost štetnom sadržaju na TikTok-u, uključujući video snimke o dijetama i gubitku težine, ima neposredan negativan uticaj na zadovoljstvo imidžom tela kod mladih žena.

Studija je analizirala 273 TikTok korisnika u uzrastu od 18 do 28 godina, pri čemu su učesnici bili izloženi sadržaju fokusiranom na dijetu i vežbanje ili neutralnom sadržaju poput video snimaka prirode i kuvarstva. Rezultati su pokazali da su oni koji su gledali „pro-anoreksične“ i „fitspiracione“ video zapise prijavili značajan pad u zadovoljstvu imidžom tela u poređenju sa onima koji su gledali neutralne video zapise.

Povećanje internalizacije standarda lepote i pad zadovoljstva imidžom tela bili su izraženiji kod učesnika izložnih štetnom sadržaju. Dok je većina učesnika prijavila smanjenje zadovoljstva imidžom tela, učesnici iz eksperimentalne grupe su pokazali veće smanjenje i veći porast internalizacije standarda lepote.

Istraživanje je takođe pokazalo da korisnici TikTok-a koji provode više od dva sata dnevno na platformi mogu biti u većem riziku od poremećaja u ishrani, iako su razlike u ovom aspektu bile statistički ne značajne.

Autori studije naglašavaju da je važno razumeti uticaj društvenih medija na slike tela i predlažu dalje istraživanje kako bi se razumeli dugoročni efekti izloženosti štetnom sadržaju. Takođe ističu potrebu za regulacijom društvenih medija kako bi se zaštitili mladi od negativnih uticaja.