Klimatski monitor EU: 2024. godine prijeti da postane najtoplija u istoriji

Klimatski monitor EU: 2024. godine prijeti da postane najtoplija u istoriji

Kopernikova služba za klimatske promene (C3S) upozorila je da bi 2024. mogla biti najtoplija godina ikada zabeležena, uprkos tome što je jul prekinuo niz od 13 meseci kontinuiranih temperaturnih rekorda. Prema najnovijem mesečnom izveštaju C3S, jul 2024. bio je drugi najtopliji jul od 1940. godine, samo malo hladniji od jula 2023. Svaki mesec između juna 2023. i juna 2024. oborio je prethodni temperaturni rekord za to doba godine.

Samanta Berdžes, zamenica direktora C3S, navela je da, iako je niz rekordnih meseci privremeno prekinut, globalna klima i dalje pokazuje trend stalnog zagrevanja. Prosečna globalna temperatura u julu bila je 16,91 stepeni Celzijusa, samo 0,04 stepena ispod jula 2023. Da bi se 2024. godina izbegla kao najtoplija do sada, globalne temperature bi morale značajno da se smanje u preostalom delu godine.

Jul 2024. bio je 1,48 stepeni topliji od procenjenih prosečnih temperatura za isti mesec u periodu 1850-1900. Ova ekstremna toplota imala je ozbiljne posledice za stotine miliona ljudi. Dva najtoplija dana u istoriji zabeležena su 22. i 23. jula sa globalnim prosečnim temperaturama od 17,6 stepeni Celzijusa.

Klimatske promene su dovele do toplotnih talasa u Mediteranu, Kinu i Japan, dok su Pakistan pogodile rekordne padavine. Šumski požari su harali zapadnim američkim državama, a uragan Beril je prouzrokovao značajnu štetu na svom putu od Kariba do jugoistoka SAD-a.

Temperature okeana, koje apsorbuju većinu viška toplote izazvane ljudskim aktivnostima, bile su druge najtoplije zabeležene za jul. Prosečna temperatura površine mora bila je 20,88 stepeni Celzijusa, samo 0,01 stepeni ispod jula 2023, označavajući kraj 15-mesečnog perioda pada toplotnih rekorda za okeane.

I pored promene vremenskog obrasca El Ninjo u La Ninjo, koji ima efekat hlađenja, temperature vazduha iznad okeana su ostale neuobičajeno visoke. Generalna sekretarka Svetske meteorološke organizacije, Celeste Saulo, istakla je da trenutni trend intenzivnih i produženih toplotnih talasa postaje sve teži za podnošenje, naglašavajući potrebu za hitnim merama u borbi protiv klimatskih promena.