Izraelski Vrhovni sud razmatra peticiju za zatvaranje vojnog zatvora Sde Teiman zbog optužbi za zlostavljanje

Izraelski Vrhovni sud razmatra peticiju za zatvaranje vojnog zatvora Sde Teiman zbog optužbi za zlostavljanje

Izraelski Vrhovni sud je u sredu razmotrio peticiju za zatvaranje vojnog zatvora Sde Teiman, gde su vojnici optuženi za zlostavljanje Palestinaca. Ova odluka dolazi nakon što je novi video, koji navodno prikazuje seksualni napad na palestinskog zatvorenika, izazvao dodatnu pažnju.

Grupe za ljudska prava su od juna bile uključene u pravnu bitku za zatvaranje Sde Teimana, vojnog zatvora koji je služio za pritvor Palestinaca tokom sukoba u Gazi. Optužbe uključuju teške uslove u zatvoru i zlostavljanje od strane izraelskih vojnika, zasnovane na svedočenjima oslobođenih zatvorenika i izraelskih uzbunjivača.

Pozivi za zatvaranje zatvora su se pojačali krajem jula kada je izraelska vojna policija uhapsila 10 vojnika iz Sde Tejmana zbog sumnje da su umešani u seksualni napad na palestinskog zatvorenika. Dok su neki od vojnika pušteni iz istrage, drugi su još uvek pod istragom. Dr Joel Dončin, izraelski anesteziolog, koji je lečio zatvorenika, izjavio je da su povrede koje je pretrpeo zatvorenik uključivale teške telesne povrede i seksualno zlostavljanje.

Video koji je prikazan otkriva grupu maskiranih vojnika kako odvode zatvorenika u deo ograde pre nego što su vojnici sakriveni štitovima. Prema izveštaju izraelskog Kanala 12, snimak je prikazao trenutak napada. Vojni tužioci su naveli da postoji „razumna sumnja u izvršenje dela,“ ali vojska još uvek nije komentarisala sadržaj snimka.

U međuvremenu, organizacije za ljudska prava, uključujući Udruženje za građanska prava u Izraelu, navode da su uslovi u Sde Tejmanu uključivali teške oblike nasilja, uključujući napade pasa, seksualno zlostavljanje i rigorozne uslove zatvora. Država je u svom odgovoru navela da su pritvorenici dobijali dovoljno hrane, vode i medicinske pomoći, te da će se uskoro poboljšati uslovi u novom krilu zatvora koje se očekuje da će biti otvoreno 5. septembra.

Vrhovni sud je dao državi rok od nedelju i po dana da pruži dodatne informacije o uslovima u zatvoru. Sde Teiman je bio ključni vojni zatvor gde su Palestinci iz Gaze bili držani bez formalnog suđenja, često pre nego što su pušteni nazad u Gazu. Prema izveštajima, trenutno je preostalo 28 pritvorenika u ovoj ustanovi.