Požar na Paštrovskoj Gori preti crkvi Svetog Stefana Dečanskog, lokalni volonteri u borbi sa vatrom

Požar na Paštrovskoj Gori preti crkvi Svetog Stefana Dečanskog, lokalni volonteri u borbi sa vatrom

Požar koji preti Reževićima stigao je na samo stotinak metara od crkve Svetog Stefana Dečanskog, koja se nalazi na 2,5 kilometra od manastira Sveti Spiridon na Paštrovskoj Gori, izveštavaju Vijesti.

Monah Melhisedek iz kelije Sveti Stefan Dečanski, zajedno sa desetak volontera, uspeli su da zaustave širenje požara, ali su zabrinuti zbog mogućih posledica tokom noći i sutrašnjeg dana. Zbog nepristupačnog terena, vatrogasci iz Budve nisu u mogućnosti da intervenišu vozilima, a jedini način za gašenje požara mogao bi biti iz vazduha.

„Imamo problema jer je teren vrlo težak za pristup, i gašenje je moguće samo iz vazduha. Nažalost, Ministarstvo unutrašnjih poslova procenilo je da se radi o šumi trećeg stepena i da požar ne ugrožava neposredno ljude, zbog čega su odbili da pošalju helikopter ili avion,“ rekao je otac Melhisedek za Vijesti.

On je upozorio da se požar širi ka crkvi Svetog Ilije i Sv. Spiridonu i može preći ka selu Rađenovići. Volonteri su se borili protiv vatre koristeći naprtnjače obezbeđene od Mesne zajednice Sveti Stefan, ali otac Melhisedek strahuje da to neće biti dovoljno ako se požar intenzivira.

Apeluje se na odgovorne vlasti da pošalju avione ili helikoptere kako bi se sprečila veća katastrofa. Takođe, poziva se ljude dobre volje da se pridruže u naporima za zaštitu crkve i životinja koje se nalaze u tom području.