Hamas kaže da je za svog novog lidera izabrao Jahju Sinvara, organizatora napada 7. oktobra

Hamas kaže da je za svog novog lidera izabrao Jahju Sinvara, organizatora napada 7. oktobra

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je u utorak da je za svog novog vođu izabrala Jahju Sinvara, svog visokog zvaničnika u Gazi koji je rukovodio napadima u Izraelu 7. oktobra.

Izbor Sinvara, tajne ličnosti koja predvodi Hamasove tvrdolinije i blizak je Iranu, bio je prkosan korak. Sinvar je na vrhu izraelske liste ubistava jer nastoji da uništi Hamas i njegovo vođstvo nakon napada 7. oktobra u kojem su militanti ubili 1.200 ljudi na jugu Izraela i uzeli oko 250 kao taoce.

Hamas je u saopštenju naveo da je Sinvara imenovao za novog šefa svog političkog biroa koji će zameniti Ismaila Hanija, koji je ubijen u Iranu prošle nedelje u navodnom izraelskom napadu. Takođe prošle nedelje, Izrael je saopštio da je potvrdio smrt šefa Hamasovog vojnog krila Mohameda Deifa u julskom vazdušnom napadu na Gazu. Hamas nije potvrdio njegovu smrt.

Za razliku od Hanije, koja je godinama živela u egzilu u Kataru, Sinvar je ostao u Gazi. Kao Hamasov lider na teritoriji od 2017. godine, retko se pojavljivao u javnosti, ali je držao gvozdeni stisak na vladavini Hamasa. Blizu Deifa i naoružanog krila, poznatog kao Kasamske brigade, radio je na izgradnji vojnih sposobnosti grupe.

Sinvar se duboko skrivao od napada 7. oktobra, dok je Izrael pokrenuo svoju kampanju u Gazi i broj poginulih među Palestincima, sada blizu 40.000, je porastao.