Japanski indeks Nikkei 225 pao je za skoro 7%

Japanski indeks Nikkei 225 pao je za skoro 7%

Japanski referentni indeks akcija Nikkei 225 zabeležio je pad od 6,7% u ponedeljak, nastavljajući trend prodaje koji je započeo nedelju dana ranije. Nakon otvaranja, Nikkei je izgubio više od 2.400 poena, spuštajući se na 33.488,08. U roku od pola sata od početka trgovanja, indeks je opao za 6,1%.

Ovi padovi dešavaju se nakon što su akcije opale zbog strahovanja da bi američka privreda mogla da se suoči sa posledicama visokih kamatnih stopa, koje su bile namenjene podsticanju inflacije. Ovakav trend negativno je uticao na svetska tržišta.

Izveštaj koji je pokazao usporavanje zapošljavanja u Sjedinjenim Američkim Državama prošlog meseca, a koje je bilo znatno veće od očekivanog, uzdrmao je finansijska tržišta. Ovi događaji prevazilaze raniju euforiju koja je dovela Nikkei do najviših vrednosti ove godine.

U petak, S&P 500 je zabeležio pad od 1,8%, što predstavlja prve uzastopne gubitke od aprila. Džons Industrijski indeks je pao za 610 poena, odnosno 1,5%, dok je Nasdak kompozit zabeležio pad od 2,4%, reflektujući opšti trend povlačenja akcija kako u svetu, tako i na Volstritu.