Izraelski vazdušni udari na Zapadnoj obali: Devet palestinskih militanata poginulo, napetosti rastu zbog sukoba u Gazi

Izraelski vazdušni udari na Zapadnoj obali: Devet palestinskih militanata poginulo, napetosti rastu zbog sukoba u Gazi

Izraelska vojska je saopštila da je devet palestinskih militanata ubijeno u dva izraelska vazdušna udara na Zapadnoj obali, dok je nasilje ponovo zahvatilo teritoriju pod visokim tenzijama usled rata u Gazi i moguće regionalne eskalacije. Razgovori o prekidu vatre u Gazi su u toku, a izraelska delegacija, predvođena šefom Mosada, stigla je u Kairo prema egipatskom zvaničniku. SAD su pozvale Izrael da iskoristi priliku za prekid vatre nakon ubistva Hamasovog političkog lidera u Iranu, za koje se Teheran okrivljuje Izrael.

Napetosti su porasle nakon što su lider Hamasa i komandant Hezbolaha ubijeni, izazivajući strah od odmazde protiv Izraela. Region je na oprezu, sa pozivima za evakuaciju Libana dok se situacija smiruje. Izraelska vojska je saopštila da je ubila pet palestinskih militanata u Tulkaremu, dok je kasnije još četiri ubijena u sličnom incidentu.

Palestinci su se okupili oko vozila uništenog u napadu dronom, dok su svedoci opisali jezive scene kojima su bili svedoci. Ova dešavanja samo su deo kontinuiranih sukoba između Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali. Najnoviji događaji povezani su sa ubistvima lidera Hamas i Hezbolaha, što je dovelo do straha od šireg regionalnog sukoba.

Situacija je postala kritična nakon atentata na Hanijeha i Šukura, uz obećanja Irana i njegovih saveznika da će uzvratiti Izraelu. Američka vojska je premestila avione na Bliski istok, dok su mnoge zemlje savetovale svoje građane da napuste Liban. Predsednik Bajden je pozvao na prekid vatre, dok je Netanjahu obećao uništavanje Hamasovih sposobnosti.

Delegacija izraelskih zvaničnika posetila je Kairo radi razgovora o prekidu vatre, dok su napetosti nastavile da rastu u regionu. U Gazi, broj žrtava se približava 40.000, sa desetinama hiljada Palestinaca ubijenih tokom sukoba. Većina stanovnika Gaze je raseljena, dok se situacija sa osnovnim potrebama pogoršava.

Protesti podrške Palestincima i pozivi za prekid vatre odvijaju se širom sveta, dok se strah od daljih sukoba nastavlja. Situacija ostaje fluidna, sa neizvesnom budućnošću i potencijalnim posledicama za celokupni region.