Pronađeno je više mikroba koji razgrađuju veze ugljenik-fluor u nekim nezasićenim PFAS

Pronađeno je više mikroba koji razgrađuju veze ugljenik-fluor u nekim nezasićenim PFAS

Grupa hemijskih inženjera i inženjera zaštite životne sredine sa Univerziteta Kalifornija Riverside, u saradnji sa stručnjacima sa Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu, nedavno je identifikovala novu klasu mikroorganizama koji mogu da razgrade per- i polifluoroalkilne supstance (PFAS) u okruženju. Ova otkrića su objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

PFAS su veštačke hemikalije koje ostaju prisutne u životnoj sredini dugi periodi, praveći ih ozbiljnom pretnjom po zdravlje ljudi i životinja. Prethodna istraživanja su ukazala na štetne efekte PFAS na različite aspekte života, i zbog toga se širom sveta sprovode mere kako bi se ograničila upotreba ovih hemikalija.

Tim istraživača identifikovao je bakterije koje su sposobne da razbiju veze ugljenik-fluor u PFAS, pružajući mogućnost za efikasnije uklanjanje ovih štetnih supstanci iz vode. Ovo otkriće otvara nove perspektive u borbi protiv zagađenja i unapređenju procesa prečišćavanja vode.

Dodatno istraživanje pokazalo je da dodavanje elektroaktivnih materijala uz bakterije koje razgrađuju PFAS, uz primenu električne struje, značajno poboljšava efikasnost procesa defluoracije. Ova saznanja ukazuju na potrebu daljeg istraživanja kako bi se identifikovale druge vrste bakterija koje mogu da razgrade PFAS, sa ciljem razvoja efikasnijih metoda zaštite životne sredine.

Studija je takođe istakla važnost saradnje između naučnika i inženjera u pronalaženju inovativnih rešenja za ekološke izazove. Njihov zajednički rad doprineo je razumevanju mehanizama razgradnje PFAS i otvorio nove mogućnosti za primenu ovih saznanja u praksi.

Ovaj napredak u istraživanju mikroorganizama koji razgrađuju PFAS predstavlja korak napred ka očuvanju životne sredine i zaštiti zdravlja ljudi. Nastavak ovakvih istraživanja ključan je za stvaranje održivijih metoda za upravljanje štetnim hemikalijama i unapređenje kvaliteta životne sredine.