Biles osvojila drugu zlatnu medalju na Olimpijadi u Parizu i postavila nov standarde u gimnastici

Biles osvojila drugu zlatnu medalju na Olimpijadi u Parizu i postavila nov standarde u gimnastici

Američka gimnastička zvezda Simone Biles osvojila je svoju drugu zlatnu medalju na Olimpijadi u Parizu, potvrđujući svoju dominaciju u sportu i redefinišući standarde u gimnastici. U finalu Olimpijskog višeboja u četvrtak, Biles je, uprkos početnom zaostajanju za brazilskom gimnastičarkom Rebekom Andrade i Alžirkom Kajliom Nemur, uspela da se vrati i osvoji zlatnu medalju.

Nakon što je imala problema na neravnim šipkama, gde je napravila grešku koja je značajno uticala na njen rezultat, Biles je pokazala nevjerojatnu otpornost. Sledila je rutina na gredi i na podu, uključujući spektakularan prikaz vežbi koji je ostavio publiku u neverici. Njen performans na podu, sa teškim okretanjem, bio je jedinstven i neponovljiv.

Pored zlata, Biles je dobila priznanje kao treća žena koja je postala dvostruka olimpijska šampionka u višeboju, pridruživši se istorijskim gimnastičarkama Larisi Latinjinoj i Veri Časlavskoj. Ovo je Bilesu omogućilo da osvoji svoju devetu olimpijsku medalju, uključujući šest zlatnih.

U razgovoru nakon takmičenja, Biles je izrazila koliko je stresno bilo takmičenje i koliko joj je značilo da se vrati na vrh. Njena pobeda dolazi tri godine nakon što je povukla iz više finala u Tokiju zbog fokusa na mentalno zdravlje.

Simone Biles i Sunisa Lee, koja je osvojila bronzanu medalju, zajedno su proslavile svoje uspehe, dok je Lee priznala da Bilesova inspiracija ima veliki uticaj na nju. Biles je nastavila da se ističe ne samo kao vrhunska sportistkinja, već i kao glasni zagovornik žrtava seksualnog zlostavljanja i važnosti mentalnog zdravlja.

Ova pobeda učvrstila je Bilesovu poziciju kao jedne od najvećih olimpijki u istoriji, a njen uticaj na sport će se osećati još dugo nakon što se završila Olimpijada u Parizu.