Evropska komisija odbacila žalbe Mađarske i Slovačke zbog obustave isporuka ruske nafte preko Ukrajine

Evropska komisija odbacila žalbe Mađarske i Slovačke zbog obustave isporuka ruske nafte preko Ukrajine

Evropska komisija (EK) odbacila je žalbe Mađarske i Slovačke zbog ukrajinske obustave isporuke ruske energije gasovodima na njenoj teritoriji, savetujući dve zemlje članice EU da traže alternativne snabdevače.

Vlada Mađarske i Slovačke ranije su zatražile od EK da interveniše u njihovom sporu sa Kijevom, nakon što je ovaj uveo sankcije ruskoj energetskoj kompaniji Lukoil, lišivši dve zemlje bez izlaza na more snabdevanja sirovom naftom putem naftovoda kroz Ukrajinu. Budimpešta i Bratislava su prošlog meseca uputili pismo izvršnoj vlasti EU, pozivajući je da otvori hitne konsultacije sa Ukrajinom u vezi sa tim potezom, za koji insistiraju da krši trgovinski sporazum Kijeva sa Briselom iz 2014.

Portparol EK Balaž Ujvari izjavio je u četvrtak, kako citira Politiko, da hitne konsultacije „ne izgledaju zagarantovane“. On je tvrdio da u preliminarnoj proceni komisije, sankcije ne predstavljaju „neposredan rizik za sigurnost snabdevanja [obe zemlje]“.

U pismu Budimpešti i Bratislavi koje je vidio Fajnenšel tajms, komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da bi oni mogli da koriste postojeći naftovod koji doprema naftu brodom iz Hrvatske, dodajući da „treba aktivno raditi na diverzifikaciji od ruskih fosilnih goriva“.

Ukrajina je u junu blokirala naftovodni tranzit ruske nafte koju je Lukoil prodao u centralnu Evropu. Kijev je uveo sankcije Lukoilu 2018. godine, zabranivši toj kompaniji da proda svoje poslovanje u zemlji, kao i zabranivši trgovinske operacije i učešće u privatizaciji ili davanju u zakup državne imovine. Lukoil je i dalje slao naftu preko južnog kraka naftovoda Druzhba pošto sankcije EU nisu bile usmerene na ove tokove.

Mađarska, Slovačka i Češka su imale izuzetke od sankcija koje je uspostavio Brisel kako bi zemljama koje se zavise od ruske nafte dalo dodatno vreme da pronađu alternativne zalihe.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je u utorak da EK možda stoji iza obustave isporuke ruske nafte preko Ukrajine. Taj potez bi mogao biti direktno usmeren na Budimpeštu i Bratislavu, sugerisao je on.

Slovačka i Mađarska su jedine članice EU koje su odbile da podrže politiku bloka da Kijevu snabdeva vojnom pomoći usred sukoba sa Rusijom. Obojica su više puta pozivali na diplomatsko rešenje krize.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov optužio je Ukrajinu da je donela „političku odluku“ i rekao da je situacija „kritična“ za one koji i dalje kupuju rusku naftu.