Holanđani se okreću pticama i pčelama kako bi inspirisali istraživanje rojeva dronova

Holanđani se okreću pticama i pčelama kako bi inspirisali istraživanje rojeva dronova

Holandski naučnici sa Tehnološkog univerziteta u Delftu (TU Delft) su nedavno otvorili Laboratoriju za rojenje, prvu laboratoriju te vrste u zemlji. Cilj ove inicijative je istraživanje primene autonomnih minijaturnih dronova koji oponašaju ponašanje insekata kako bi obavljali različite zadatke, od detektovanja curenja gasa do operacija traganja i spasavanja.

Laboratorija za rojenje planira da razvije flotu od 100 sitnih dronova koji će biti sposobni da funkcionišu autonomno 24 sata dnevno. Ovi dronovi će biti opremljeni senzorima za detekciju gasa i sposobni da samostalno pretražuju fabričke prostorije u potrazi za curenjem gasa. Kada jedan dron identifikuje prisustvo gasa, ostali će biti pozvani da pomognu u traganju.

Inspiracija za ovaj projekat dolazi iz proučavanja prirodnih fenomena poput ponašanja rojeva pčela i mrava, kao i jata ptica. Naučnici se oslanjaju na jednostavna pravila koja regulišu ove životinjske zajednice kako bi programirali dronove da efikasno sarađuju u obavljanju zadataka.

Iako postoji entuzijazam za ovu tehnologiju, naučnici priznaju da postoje izazovi u predviđanju ponašanja kompleksnih sistema poput rojeva dronova. Tehnološka ograničenja, poput veličine dronova i kapaciteta senzora, predstavljaju dodatne prepreke koje tim mora prevazići.

Laboratorija Svarming Lab, u saradnji sa start-up kompanijom Emergent, već je uspešno integrisala oko 40 malih dronova u svoja istraživanja. Plan je da se u narednih pet godina razvije roj od oko 100 dronova koji će biti sposobni za različite zadatke.

Ovaj projekat predstavlja korak ka stvaranju inteligentnih sistema koji mogu efikasno sarađivati u obavljanju različitih zadataka, inspirisan ponašanjem prirodnih rojeva. Konačni cilj je postizanje visokog nivoa koordinacije i efikasnosti među autonomnim dronovima, čime se otvaraju mogućnosti za primenu ove tehnologije u različitim oblastima, uključujući traganje i spasavanje, detekciju požara i slično.