Najveća studija do sada otkriva da više metala u urinu igra ključnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti

Najveća studija do sada otkriva da više metala u urinu igra ključnu ulogu u kardiovaskularnim bolestima i smrtnosti

Viši nivoi metala u urinu kao što su kadmijum, volfram, uranijum, kobalt, bakar i cink povezani su sa povećanim kardiovaskularnim oboljenjima i smrtnošću u rasno i etnički raznolikoj populaciji SAD, prema novoj studiji na Univerzitetu Kolumbija Mailman School of Public Health. Iako je dobro dokumentovano da je izloženost određenim metalima bila povezana sa kardiovaskularnim oboljenjima (KVB) i smrtnošću, do sada su dokazi bili ograničeni osim arsena, kadmijuma i olova; i za rasno raznoliko stanovništvo. Nalazi su objavljeni u časopisu Circulation.

Kada se analizira zajedno, mešavina šest metala, uključujući kadmijum, volfram, uranijum, bakar, kobalt i cink, bila je povezana sa 29% povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i 66% povećanim rizikom od smrti tokom praćenja studije od 18 godina. Povećan rizik od KVB i mortaliteta takođe je identifikovan za svaki metal pojedinačno.

„Naša studija predstavlja rezultate najveće prospektivne studije o metalima u mokraći i kardiovaskularnim bolestima do sada i podržava ulogu urinarnih metala kao novih faktora rizika za KVB i rizik od smrtnosti od svih uzroka“, rekla je Irene Martinez-Morata, MD, Ph. D., na Odeljenju za zdravstvene nauke o životnoj sredini u školi Columbia Mailman, i glavni autor. „Naši nalazi mogu dati informacije za predviđanje rizika i preventivne strategije za poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja smanjenjem izloženosti metalima u različitim populacijama.“

Izloženost metalima je široko rasprostranjena. Izvori i putevi izloženosti variraju i mogu biti pogoršani klimatskim promenama, što dovodi do kontaminacije vazduha, zemljišta i vode, i na kraju lanca ishrane. Veći teret izloženosti metalima je dokumentovan među grupama stanovništva kao što su ne-Hispanolci, Latinoamerikanci/Latino, Kinezi i američki Indijanci, kao i među zajednicama sa nižim socio-ekonomskim statusom, otkrivajući da društveno-politički, istorijski i strukturalni faktori doprinose disparitetima izvan individualnih -faktori nivoa kao što su pušenje, zanimanje i ishrana.

„Intervencije za smanjenje izloženosti metalima mogu posebno koristiti ovim grupama stanovništva koje takođe pate od većeg tereta smrtnosti od KVB“, dodaje Martinez-Morata.

Američko udruženje za srce je nedavno prepoznalo da su toksični metali arsen, kadmijum i olovo povezani sa nekim slučajevima KVB. Međutim, do sada su studije koje procenjuju efekte manje proučavanih metala, uključujući biometale kao što su bakar i cink, i mešavine metala, za koje je veća verovatnoća da oponašaju izloženost u stvarnom životu, bile ograničene.

Koristeći Multi-etničku studiju ateroskleroze (MESA), istraživači su procenili povezanost šest urinarnih metala sa KVD događajima i mortalitetom iz šest urbanih i prigradskih zajednica SAD: Baltimor Citi i Baltimore Counti, Merilend; Chicago; Forsith Counti, Severna Karolina; okrug Los Anđeles; Severni Menhetn i Bronks, Njujork; i St. Paul, Minesota, u julu 2000. – avgustu 2002. Uzorci urina su analizirani u laboratoriji Trace Metals Core Laboratori na Univerzitetu Kolumbija. Da bi procenili zajednički efekat urinarnih metala kao mešavine, istraživači su sproveli dodatne analize koristeći pristup mašinskog učenja koji je nedavno razvijen na Odeljenju za biostatistiku na Univerzitetu Kolumbija.

Od analizirane populacije, 39% su bili belci koji nisu bili Hispano, 27% crnci, 22% Hispano/Latino i 12% Kinezi. Tokom perioda praćenja studije, 1.162 učesnika razvilo je KVB, a 1.844 učesnika je umrlo.

Nakon uzimanja u obzir utvrđenih faktora rizika od KVB poput pušenja, hipertenzije ili dijabetesa, studija je utvrdila da su viši nivoi mešavine kadmijuma, volframa, uranijuma, kobalta, bakra i cinka u urinu povezani sa 29% i 66% povećan rizik od KVB i mortaliteta, respektivno, tokom praćenja studije. Za pojedinačne metale, viši nivoi kadmijuma su bili povezani sa do 25% i 68% većim rizikom od KVB i mortaliteta, respektivno. Slične asocijacije su identifikovane za sve ostale metale.

„Izloženost manje proučavanim metalima kao što su volfram i uranijum je uobičajena u SAD i može se desiti kroz vodu za piće, hranu, zagađenje vazduha i prašinu u zatvorenom prostoru“, primetio je Martinez-Morata. Dok su neki metali poznati kao biometali, poput bakra i cinka, potrebni našim telima u malim količinama, visoki nivoi ovih metala u urinu mogu biti štetni.

„Iako je ovo polje istraživanja koje je u toku, visoki nivoi esencijalnih metala u urinu mogu ukazivati na višak izloženosti ili gubitak telesnih rezervi ovih hranljivih materija, što se može desiti kada metabolizam počne da kvari, jer se javlja u ranim fazama. od kardiovaskularnih bolesti.

„Implementacija politika i propisa za zagađenje vazduha, kontaminaciju vode za piće i hranu i potrošačke proizvode na saveznom nivou, pored rešavanja faktora ugroženosti zajednice i domaćinstava, i individualne promene ponašanja mogu smanjiti izloženost metalima, i napominjemo da će dalje analize pomoći da se informišu strategije i intervencije prevencije, uključujući one usmerene na manje proučavane i neregulisane metale kao što su volfram ili kobalt“, primetio je Martinez-Morata.

„I dok su savezni propisi za smanjenje maksimalnog nivoa zagađivača za vodu za piće i zabranu olovnog benzina, na primer, uspešno smanjili izloženost toksičnim metalima kao što su arsen, kadmijum i olovo u vodi i vazduhu, potrebno je mnogo više studija da bi se razumeli doprinosi. metala kao što su volfram i kobalt“.

„Snaga naše studije je u tome kako smo procenili povezanost metala u urinu kao mešavine“, rekla je dr Ana Navas-Asijen, doktor medicine, profesor i predsedavajući Odeljenja za nauke o zaštiti životne sredine u školi Kolumbija Mailman. „Pored uzorkovanja velike populacije i rasne i raznovrsne baze učesnika, koristili smo najsavremenije laboratorijske metode—predvođene našom Trace Metals Core Laboratori, i analizirali smo rezultate tokom dugog praćenja. Međutim, buduće studije koje koriste ponovljene mere nivoa metala u urinu mogu pružiti još naprednije informacije o izloženosti tokom vremena.“

„Nalazi naglašavaju važnost smanjenja izloženosti životne sredine ovim metalima, koji su nesrazmerno uticali na manjinske i siromašnije zajednice“, kaže dr Kešel Džekiš, genetski epidemiolog u Nacionalnom institutu za srce, pluća i krv (NHLBI), deo Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH), i programski službenik sa MESA studijom. „Rezultati bi mogli da dovedu do napora da se smanji izloženost metalima u našim zajednicama i time smanje zdravstveni dispariteti u srčanim oboljenjima, vodeći uzrok smrti u ovoj zemlji.“