Ubistvo Hamasovog lidera u Teheranu otežava pregovore o prekidu vatre, upozoravaju američki zvaničnici

Ubistvo Hamasovog lidera u Teheranu otežava pregovore o prekidu vatre, upozoravaju američki zvaničnici

Izraelski napad na Hamasovog političkog lidera Ismaila Haniju u Teheranu doveo je u pitanje napore SAD da postigne prekid vatre u izraelsko-palestinskom sukobu. Ovaj incident je usledio nakon što je izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao američkim poslanicima da će nastaviti rat protiv Hamasa do „potpune pobede“.

Američki državni sekretar Antoni Blinken izjavio je da SAD nisu bile obaveštene ili umešane u napad, koji je za sada mogao da ugrozi napore da se smiri region. Hanija je bio ključan u posredovanju predvođenom SAD za prekid vatre i oslobađanje talaca u ratu u Gazi.

Analitičari i bivši diplomati smatraju da će ovo ubistvo otežati postizanje prekida vatre, s obzirom na to da je Hanija bio ključna figura u pregovorima. Pitanje koje se postavlja je kako će ovaj napad uticati na dalje pokušaje da se smire tenzije i izbegne širenje sukoba.

Pored toga, Netanjahu je nedavno vratio iz SAD-a, gde je izrazio odlučnost da pobedi u sukobu s Hamasom. U međuvremenu, američki zvaničnici su pokušali da umanje zabrinutost zbog potencijalne eskalacije sukoba nakon ovog incidenta, dok Izrael nastavlja s vojnim operacijama u Gazi i razmatra širenje svojih operacija na Liban ako bude potrebno.