Prva efikasna terapija za retke, razorne neurodegenerativne mitohondrijalne bolesti

Prva efikasna terapija za retke, razorne neurodegenerativne mitohondrijalne bolesti

Novi tretman mogao bi poboljšati život pacijenata sa mitohondrijalnim bolestima zvanim poremećaji povezani sa POLG, prema jedinstvenom kliničkom ispitivanju koje je vodio Istraživački institut Zdravstvenog centra Univerziteta McGill (RI-MUHC). Pacijenti pogođeni ovim poremećajima doživljavaju progresivni neurološki pad i imaju medijan preživljavanja od pet meseci nakon pojave simptoma.

Preliminarni rezultati otvorenog kliničkog ispitivanja faze 2, objavljeni u eClinicalMedicine, pokazali su da je kombinovana terapija deoksicitidin/deoksitimidin siguran i potencijalno efikasan tretman za poremećaje povezane sa POLG-om.

„Naša studija daje novu nadu pogođenim porodicama širom sveta, jer dijagnoza poremećaja povezanog sa POLG uključuje regresiju u motoričkom i kognitivnom razvoju deteta i ranije je bila smrtna kazna“, kaže dr Kenet Majers, pedijatrijski neurolog u bolnici. MCH i istraživač u Programu zdravlja dece i ljudskog razvoja u RI-MUHC.

„Studijski tretman nije lek, ali klinički status pacijenata u našoj kohorti je mnogo bolji nego što bi se očekivalo, znajući da se smrt često dešava samo nekoliko meseci nakon pojave simptoma. Pacijenti u našoj kohorti ne samo da su živi, oni rade bolje.“

Mitohondrijalne bolesti karakteriše disfunkcija mitohondrija, ćelijskih organela koje proizvode energiju koja je potrebna ljudskim ćelijama za normalno funkcionisanje. Širom sveta, procenjuje se da 1 od 5.000 ljudi ima genetsku mitohondrijsku bolest.

Kod poremećaja povezanih sa POLG, mutacije u genu POLG uzrokuju smanjenje sadržaja mitohondrijalne DNK (mtDNK), što je neophodno za normalnu funkciju mitohondrija. Ovo dovodi do niza znakova i simptoma koji mogu uključivati napade, gubitak vida, mišićnu disfunkciju (miopatiju), oštećenje nerava (neuropatija), razvojno oštećenje ili regresiju i otkazivanje jetre.

Istraživačka terapija, koja je ranije korišćena za različite mitohondrijalne bolesti, cilja na defektni genetski mehanizam koji dovodi do iscrpljivanja mitohondrijalne DNK.

Posle šest meseci lečenja, rezultati pacijenata na skali mitohondrijalne bolesti Njukasla – validiranoj kliničkoj skali koja se koristi za procenu progresije mitohondrijske bolesti – bili su niži, što ukazuje na terapeutsku efikasnost. Istraživači takođe navode smanjenje nivoa faktora diferencijacije rasta u serumu 15 (GDF-15) — kvantitativnog biomarkera mitohondrijalne disfunkcije.

Konačno, negovatelji POLG pacijenata prijavili su kliničko poboljšanje, uključujući nivo energije, motoričke funkcije, kognitivni status i komunikaciju. Nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni događaji koji se mogu pripisati lečenju.

„Mnogi pacijenti u ispitivanju bili su dobro i razvijali se sasvim normalno, sve dok nisu dobili infekciju ili doživjeli još jedan događaj koji je izazvao POLG bolest i potpuno se regresirao, izgubivši sposobnost hodanja, govora ili jela. Za porodicu je zaista pogubno kada to dešava“, objašnjava dr Majers. „Sa ovim lekom pacijentima dajemo gradivne blokove mitohondrijalne DNK koji im nedostaju, kako bi pomogli njihovim mitohondrijama da proizvedu energiju potrebnu njihovim ćelijama za pravilno funkcionisanje.

„Jedna pacijentica je bila asimptomatična do 15. godine, kada je njeno stanje počelo da se pogoršava. Počeli su da dobijaju napade i slabost i probleme sa ravnotežom tako da je mogla sama da hoda samo nekoliko koraka. Od početka suđenja više nije. koristi invalidska kolica i u suštini živi životom normalnog tinejdžera“, dodaje dr Majers.

Nova publikacija izveštava o rezultatima prvih 10 dece i adolescenata sa POLG mutacijama upisanih u ispitivanje, od kojih su neki putovali iz Sjedinjenih Država, Brazila i Indije da bi mu se pridružili. Svi su primali isti tretman, Deoksicitidin/Deoksitimidin u tri oralne porcije dnevno, tokom početnog perioda od šest meseci.

Period lečenja je produžen na 24 meseca nakon što su neki učesnici imali značajne pozitivne odgovore i želeli su da nastave sa terapijom. Dodatnih 14 POLG pacijenata se od tada uključilo u ispitivanje, a priprema se naknadna publikacija koja opisuje dugoročne efekte u većoj kohorti.

Lijam je desetogodišnje dete sa mitohondrijalnom bolešću uzrokovanom mutacijama gena POLG.

U maju 2019, Liam je počeo da ima napade i doveden je u MCH. Ostao je tamo oko pet nedelja, sa napadima skoro 24 sata dnevno dok nije dobio pravu mešavinu lekova. Kada se vratio kući, izgubio je svaku sposobnost komunikacije. Ubrzo nakon toga, u junu 2019, počeo je da ima još nekoliko napada i ponovo je primljen u bolnicu. Tada su stigli rezultati genetskog testa i postavljena je POLG dijagnoza.

„Kada je Lijamu dijagnostifikovana, rečeno nam je da će se njegovo stanje vremenom pogoršavati i da će izgubiti život od ove bolesti. Ova vest je slomila našu porodicu i promenila je moj životni put“, kaže Liamov otac Kevin Reason , koji se od tada posvetio toj stvari.

Dr Majers mu je rekao za Deoksicitidin/Deoksitimidin, novi tretman koji bi možda mogao da pomogne Liamu, i zajedno su odlučili da pokrenu kliničko ispitivanje. Kevin je osnovao Liam fondaciju da je finansira.

„Danas Lijam ponovo može da hoda, u stanju je da komunicira i smeje se. Sve što vidimo je poboljšanje“, kaže Kevin. „Znamo da ovaj tretman nije lek, ali nam daje nadu. I kupuje nam toliko potrebno vreme, vreme koje nam je potrebno da pronađemo lek.“

Liam je bio prvi POLG pacijent koji je isprobao tretman u Severnoj Americi. Zahvaljujući Liam fondaciji i dodatnoj podršci drugih neprofitnih organizacija, 23 druga POLG pacijenta su se od tada uključila u kliničko ispitivanje.