Masovno razmnožavanje pustinjskih skakavaca otvara novi izvor hrane

Masovno razmnožavanje pustinjskih skakavaca otvara novi izvor hrane

Masovno razmnožavanje pustinjskih skakavaca u kontrolisanom okruženju moglo bi da obezbedi održiv izvor proteina za životinje i ljude, kao i poslovne prilike u podsaharskoj Africi, kažu istraživači.

Sa skoro 282 miliona ljudi u Africi pothranjenih i rastućom populacijom, postoji hitna potreba za održivijim izvorima hrane, a jestivi insekti su privukli veliku pažnju kao jedan deo rešenja.

Godine 2022, istraživači sa Univerziteta Makerere u Ugandi i Univerziteta Egerton u Keniji razvili su prototip na terenu za proizvodnju velikog broja pustinjskih skakavaca u ogromnim staklenicima u okrugu Homa Bej u Keniji.

Bogati proteinima, skakavci se mogu koristiti za ishranu životinja, uključujući živinu, svinje i ribu, i bezbedni su za jelo ljudi, pod uslovom da nisu kontaminirani insekticidom.

„Ideja o masovnom uzgoju pustinjskih skakavaca je zamišljena da se pozabavi višegodišnjim nedostatkom kvalitetne stočne hrane i takođe bude bogat izvor proteina za ljudsku hranu zasnovanu na skakavcima“, rekao je Džošua Ogendo, glavni istraživač za projekat Locust4Industri i vanredni profesor zaštita useva i direktor Univerziteta Egerton, Kenija.

Istraživači kažu da je metoda masovnog uzgoja, koja je sledila protokol laboratorijskih razmera koji je razvio Međunarodni centar za fiziologiju i ekologiju insekata (Icipe), sada spremna za pilotiranje.

Inovativni pristup koristi ono što istraživači nazivaju Roof-Park Greenhouse Technologi (RPGT) — staklenik u obliku kupole — za stvaranje kontrolisanog okruženja sa optimalnom temperaturom i vlažnošću.

Skakavci su sadržani u sistemu kaveza zaštićenih žičanom gazom kako bi se sprečilo da pobegnu, što im omogućava da se razmnožavaju u velikim razmerama.

Pustinjski skakavci se obično hrane prirodnom ishranom, kao što su sadnice pšenice ili obični pasulj. Međutim, naučnici pokušavaju da formulišu ishranu neprehrambenih biljaka kako bi osigurali održivo snabdevanje hranom.

Prvu i drugu fazu izrade prototipa i razvoja objekta podržala je Inicijativa saveta za dodelu naučnih sredstava (SGCI), koja nastoji da ojača kapacitete javnih agencija za finansiranje nauke u podsaharskoj Africi.

Ogendo i njegov tim kažu da će projekat Locust4Industri omogućiti industrijsku eksploataciju pustinjskog skakavca kao nutritivnog izvora hrane.

„Masovno uzgajanje pustinjskih skakavaca na terenu zasnovano je na jedinstvenom modelu koji omogućava kaskadno prenošenje tehnologije na lokalne zajednice, mala i srednja preduzeća i igrače u industriji hrane i stočne hrane“, objasnio je on.

Prema rečima Ogenda, uključivanje lokalnih zajednica u inicijativu moglo bi da pomogne u podsticanju ekonomskog osnaživanja, otvaranju radnih mesta i poboljšanju sredstava za život.

Chrisantus Mbi Tanga, šef programa za insekte za hranu, stočnu hranu i druge upotrebe u Icipeu, kaže da su pustinjski skakavci odličan alternativni način da se zadovolje potrebe za proteinima i poboljšaju sigurnost hrane u regionu.

Sadržaj proteina, masti i energije skakavaca je jednak ili veći od mesa, prema različitim studijama.

„Pustinjski skakavac nije samo izvor proteina, već sadrži i razne hranljive materije, vitamine i minerale kao što su gvožđe, cink i kalcijum“, objasnio je Tanga.

Rekao je da bi skaliranje pristupa masovnom razmnožavanju skakavaca moglo pružiti održive poslovne prilike u podsaharskoj Africi.

Međutim, on je naglasio da uzgoj stakleničkih masa treba da se obavlja sa oprezom.

„Bjekstvo [skakavaca iz staklenika] može dovesti do značajnog gubitka usjeva koji bi mogao pogoršati probleme nestašice hrane, ugrožavajući sigurnost hrane u regionu“, upozorio je on.

Silvenus Koniole, vanredni profesor nauke o hrani i ishrani na Univerzitetu nauke i tehnologije Masinde Muliro u Keniji, kaže da će nova tehnologija znatno smanjiti troškove stočne hrane koja je uglavnom skupa zbog proteinske komponente.

On je napomenuo da trenutno postoje standardi koje je već razvio Kenijski biro za standarde za insekte kao hranu i hranu za životinje.

„Ako se oni poštuju, onda će se rešiti bezbednosni aspekt“, rekao je Konjole.