SpaceX je dobio dozvolu da ponovo lansira raketu Falcon 9

SpaceX je dobio dozvolu da ponovo lansira raketu Falcon 9

SpaceX-ova snažna raketa Falcon 9 odobrena je za lansiranje nakon retkog neuspeha ranije ovog meseca, rekli su zvaničnici u četvrtak.

Raketa, plodno lansirno vozilo koje pokreće i satelite i astronaute u orbitu, doživela je anomaliju tokom lansiranja 11. jula u svom drugom stepenu bustera, što je značilo da nije uspela da rasporedi 20 Starlink satelita na dovoljno velikoj visini, i da su svi izgoreli na ponovnog ulaska kroz Zemljinu atmosferu.

„Tokom prvog sagorevanja drugog stepena motora Falcon 9 došlo je do curenja tečnog kiseonika unutar izolacije oko motora gornjeg stepena“, navodi se u saopštenju kompanije Elona Maska.

„Uzrok curenja je identifikovan kao pukotina na liniji senzora za pritisak koji je priključen na sistem kiseonika u vozilu.

Nakon istrage nesreće, Federalna uprava za vazduhoplovstvo saopštila je da je utvrdila da „nema problema sa javnom bezbjednošću u anomaliji“ i da se vozilo Falcon 9 „može vratiti u letove dok je cjelokupna istraga otvorena“.

Poslednji put kada je Falcon 9 doživeo ozbiljan incident u septembru 2016. godine, kada je jedan eksplodirao na lansirnoj platformi.

A u junu 2015. godine, druga faza Falcona 9 se raspala dva minuta nakon poletanja, što je rezultiralo gubitkom važne opreme za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Nova nesreća se naročito dogodila kada je prva posada Boeingovog svemirskog broda Starlajner koji je pogođen problemima zaglavila čekajući da zemaljski timovi daju zeleno svetlo za povratak sa ISS-a.

Pošto je Falcon 9 odobren, sledeće planirano snabdevanje orbitalne ispostave početkom avgusta sada se može odvijati prema planu, koristeći teretni brod Northrop Grumman Cignus.