Netanjahu traži sastanak sa Trampom

Netanjahu traži sastanak sa Trampom

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatražio je sastanak sa bivšim američkim predsednikom Donaldom Trampom tokom posete Vašingtonu ove nedelje, potvrdili su izvori upućeni u razgovore, prenosi Politiko.

Tokom posete, Netanjahu planira sastanke sa aktuelnim predsednikom Džoom Bajdenom, potpredsednicom Kamalom Haris i drugim visokim američkim zvaničnicima. Takođe je zakazao govor pred Kongresom u sredu, gde će se osvrnuti na trenutni sukob u Gazi.

Izvori iz Politico-a navode da je Netanjahuov tim pokušao organizovati sastanak sa Trampom licem u lice, možda u Floridi, ali Tramp još uvek nije potvrdio niti odbio ovaj zahtev.

Nakon što je Netanjahu čestitao Bajdenu na pobedi na izborima 2020. godine, odnosi između Netanjahua i Trampa su zahladneli, iako je Tramp ranije bio snažan saveznik Izraela.

Tramp je nedavno kritikovao Netanjahuovu reakciju na situaciju u Gazi, posebno naglašavajući neuspeh izraelskih obaveštajnih službi tokom napada Hamasa u oktobru prošle godine.

U međuvremenu, administracija predsednika Bajdena podržala je Netanjahua tokom sukoba, ali je privremeno zaustavila isporuku bombi Izraelu nakon poziva da se smanji nasilje u Gazi.

Netanjahu je reagovao na ovu odluku, nazivajući je „nezamislivom“ i kritikujući Vašington zbog zadržavanja oružja koje je trebalo biti isporučeno Izraelu.