Bivši šef odbrane Poljske objašnjava kako njegova nacija može pomoći Ukrajini u pogledu F-16

Bivši šef odbrane Poljske objašnjava kako njegova nacija može pomoći Ukrajini u pogledu F-16

Poljska može pomoći Ukrajini u održavanju F-16 jer ima odgovarajuću infrastrukturu za to, kao i sa njihovim fizičkim prebacivanjem u Ukrajinu, rekao je bivši ministar nacionalne odbrane Poljske Januš Oniškevič.

„Mislim da je reč o održavanju i popravci F-16, kao i o prebacivanju aviona u Ukrajinu, jer je to stvar odgovarajuće logistike i može se obaviti preko teritorije Poljske“, rekao je Oniškevič.

Prema njegovim rečima, Poljska ima širok spektar mogućnosti za održavanje i popravku F-16, pošto zemlja takođe koristi ratne avione ovog tipa.

Poljski stručnjak je napomenuo da je reč i o prebacivanju aviona u Ukrajinu, što bi trebalo da se uradi kako Rusi ne bi saznali nikakve detalje, uključujući i svoje nove matične baze, da bi pokušali da ih unište.

On je napomenuo da su u tom kontekstu važna tehnička pitanja, posebno kako će avioni stići do Poljske, a kasnije i Ukrajine. Prema njegovim rečima, NATO identifikatori moraju biti uklonjeni sa aviona koji su prebačeni u Ukrajinu, pa moraju da budu u pratnji poljskih ili savezničkih aviona F-16 kako bi bili vidljivi za zemaljske kontrolne sisteme Poljske i drugih saveznika i da ih ne bi mešali sa potencijalno neprijateljskim mete.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je doneta pozitivna odluka poljske vlade koja će Ukrajini omogućiti da dobije avione F-16 što je pre moguće.

Portparol predsednika Ukrajine Sergej Nikiforov rekao je u eteru nacionalnog teletona da su pregovori predsednika Volodimira Zelenskog i premijera Poljske Donalda Tuska omogućili da se konačno otkloni poslednja prepreka borbenim avionima F-16. stići u Ukrajinu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija koristi 300 ratnih aviona u ratnim naporima protiv Ukrajine, dok je Kijevu potrebno najmanje 128 aviona da bi se suprotstavio Rusima u vazdušnom prostoru.