Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

Alijev: Azerbejdžan bi mogao da izvozi gas preko Ukrajine

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izjavio je da su se Ukrajina i EU obratile njegovoj zemlji da snabdeva Evropu prirodnim gasom preko Ukrajine, nakon što postojeći ugovor sa Rusijom istekne krajem godine.

„Nastavljaju se razgovori sa vlastima u Ukrajini i EU, kao i sa Rusijom. Čini se da su sve strane zainteresovane za nastavak snabdevanja. Pomoći ćemo ako možemo“, rekao je Alijev.

Azerbejdžan je 2022. godine potpisao memorandum o razumevanju sa EK sa namerom da udvostruči svoj izvoz gasa u Evropu na 20 milijardi kubnih metara do 2027. godine.

„Izvoz u Evropu će se ove godine povećati na blizu 13 milijardi kubnih metara sa 11,8 milijardi kubnih metara u 2023. i osam milijardi kubnih metara u 2021. Zalihe će biti poslate kroz takozvani lanac gasovoda Južnog gasnog koridora, koji povezuje Azerbejdžan sa Evropom preko Gruzije i Turske“, naveo je Alijev. 

EU je pokušala da odustane od ruskog gasa od početka invazije na Ukrajinu, ali neke evropske države nastavljaju da ga dobijaju kroz gasovod koji prelazi Ukrajinu.