Vučić najavio povećanje penzija i plata, komentarisao istragu ubistva policajca

Vučić najavio povećanje penzija i plata, komentarisao istragu ubistva policajca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u naredne tri godine usmeriti sve napore na unapređenje i rast zemlje. On je najavio da će penzije biti povećane za najmanje 10% u sledećem budžetu, a moguće je da će povećanje početi već od novembra ili decembra, u zavisnosti od usvajanja budžeta. Takođe, najavljeno je značajno povećanje minimalne zarade i plata u prosvetnom sektoru.

Vučić je istakao da će plate u javnom sektoru biti povećane različito, ali da će prosvetni sektor biti posebno obuhvaćen značajnim povećanjem plata. On je naglasio da je cilj da se pripreme svi uslovi za rast plata i penzija bez negativnog uticaja na poslodavce, uz očekivanje da inflacija ne prelazi 4% i da će se smanjiti u avgustu.

Predsednik je rekao da mu je cilj da ostavi značajan trag tokom svog mandata, koji će za tri godine biti 15 godina u vlasti. Istakao je da se zemlja popravila nakon fiskalne konsolidacije i da se trudio da ne obmanjuje građane, uprkos protivljenju opozicije.

Pored ekonomskih najava, Vučić je izrazio saučešće porodici ubijenog policajca Nikole Krsmanovića i komentarisao istragu o ubici. Rekao je da istraga još uvek traje i da ima mnogo nejasnoća, ali da neće donositi zaključke bez dovoljno dokaza. Takođe, napomenuo je da se sumnja na pomoć još jednog lica srpske nacionalnosti iz regiona i da će nadležni organi nastaviti sa istraživanjem.

Vučić je istakao da je važno da nadležni organi istraže sve aspekte slučaja, uključujući lažnu nemačku boravišnu dozvolu osumnjičenog, kako bi se razjasnili svi motivi i okolnosti vezane za ovaj slučaj.