Kragujevcu od države 4,3 miliona dinara za sanaciju zgrade Stare skupštine u tom gradu

Kragujevcu od države 4,3 miliona dinara za sanaciju zgrade Stare skupštine u tom gradu

Kragujevcu su na konkursu Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“ odobrena 4,3 miliona dinara za sanaciju zgrade Stare skupštine, gradskom spomeniku kulture od velikog značaja a ugovor o prenosu sredstava danas su potpisali resorni ministar Nikola Selaković i gradonačelnik Nikola Dašić.

Ministarstvo kulture je na taj način podržalo projekat „Očuvanje kulturnog identiteta prve prestonice moderne Srbije“ a po Dašićevim rečima, sredstva će biti iskorišćena za obnovu zdanja „prve srpske Skupštine“.

Zgrada Stare skupštine, podignuta je 1859. godine u porti Stare crkve, na desnoj obali Lepenice, u kompleksu Miloševog venca.

Kao centar političkog života, zdanje ima veliki istorijski i kulturni značaj za Kragujevac i danas je, pored ostalog, mesto gde se održavaju važni događaji poput Sretenjske akademije i Svečane sednice Skupštine grada povodom Đurđevdana – Dana grada.

U Staroj skupštini je održano više od 30 skupštinskih zasedanja, uključujući i sednicu na kojoj su pročitane odluke Berlinskog kongresa 1878. godine.