Tramp kaže da bi Tajvan trebalo da plati više za odbranu i izbegava pitanja da li bi branio ostrvo

Tramp kaže da bi Tajvan trebalo da plati više za odbranu i izbegava pitanja da li bi branio ostrvo

Donald Tramp, bivši predsednik SAD i republikanski predsednički kandidat, izazvao je pažnju svojim izjavama u vezi sa odbranom Tajvana u intervjuu za Blumberg Businessweek. Tramp je predložio da bi Tajvan trebalo da plaća za svoju odbranu od strane SAD, izražavajući zabrinutost zbog agresivnih aktivnosti Kine u Tajvanskom moreuzu. On je takođe optužio Tajvan da je preuzeo industriju poluprovodnika od SAD i sugerisao da ostrvo ima resurse da finansijski doprinese svojoj odbrani.

Ove Trampove izjave predstavljaju odstupanje od politike njegovog naslednika, predsednika Džoa Bajdena, koji je najavio spremnost SAD da brane Tajvan. Tramp nije direktno odgovorio da li bi SAD branile Tajvan od vojne akcije Pekinga, ali je naglasio važnost ekonomske komponente u odnosima sa ostrvom.

Reakcije na Trampove izjave variraju, pri čemu kritičari optužuju da bi njegova politika mogla predstavljati prekid dugogodišnjih američkih obaveza prema Tajvanu, dok njegovi pristalice tvrde da on ističe potrebu za pravičnijim deljenjem tereta u međunarodnim odnosima.

Situacija između SAD i Kine u vezi sa Tajvanom ostaje jedno od najnapetijih pitanja u međunarodnim odnosima, sa kontinuiranim vojnim i diplomatskim tenzijama koje utiču na region Indo-Pacifika.