Američka tajna služba objašnjava neuspeh u obezbeđivanju krova koji je koristio Trampov snajperist

Američka tajna služba objašnjava neuspeh u obezbeđivanju krova koji je koristio Trampov snajperist

Kimberli Čitl, direktorka američke tajne službe, izrazila je zabrinutost zbog nedostatka bezbednosti kao razloga zašto njeni agenti nisu bili postavljeni na krovu zgrade sa koje je potencijalni napadač pokušao da puca na predsedničkog kandidata Donalda Trampa. Tramp je izbegao smrt za dlaku tokom predizbornog skupa u Batleru, Pensilvanija, u subotu. Jedan učesnik skupa je izgubio život, dok su dvojica teško povređena. Direktorka Čitl je objasnila da je odlučeno da se zgrada obezbedi iznutra, umesto da se postave agenti na krov sa kosim nagibom.

Napadač, identifikovan kao Tomas Metju Kruks, uspeo je da se popne na zgradu fabrike i imao je jasan vidokrug do Trampa na manje od 120 metara. Krov sa kojeg je pucao bio je manje nagnut od pozicije iza bine gde su bili postavljeni kontrasnajperisti Tajne službe. Ovakvo objašnjenje direktorke Čitl izazvalo je kritike među stručnjacima, sumnjajući u nedovoljnu bezbednost postupka.

Sekretar za unutrašnju bezbednost, Alehandro Majorkas, izjavio je da je „neuspeh“ Tajne službe imao ulogu u događajima, ali je istovremeno izrazio puno poverenje u direktorku Čitl. Pokušaj atentata je ocenjen kao „neprihvatljiv“ i kao nešto što se ne sme ponoviti, rečeno je u izjavi direktorke Tajne službe za ABC News. Ipak, Čitl nije najavila ostavku uprkos kritikama.

Direktorka se takođe nije osvrnula na primedbe da je Trampov tim zaštite sastavljen od tri žene koje su bile znatno nižeg rasta od predsedničkog kandidata. Naglasak na raznolikosti, jednakosti i inkluziji u praksi Tajne službe, kako je istaknuto od strane Čitl, ostaje prioritet.

Kada se Tramp pojavio na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji u Milvokiju, njegov bezbednosni tim je bio isključivo muškog sastava.