TikTok gubi žalbu na nove EU digitalne propise usmerene na regulaciju velikih tehnoloških kompanija

TikTok gubi žalbu na nove EU digitalne propise usmerene na regulaciju velikih tehnoloških kompanija

TikTok je u sredu izgubio žalbu kojom je pokušao da izbegne primenu novih digitalnih pravila Evropske unije koja imaju za cilj da zauzdaju moć velikih tehnoloških kompanija. Sud EU je odbacio izazov TikToka na značajan zakon poznat kao Zakon o digitalnim tržištima (DMA).

DMA, koji je stupio na snagu u martu, nastoji da stvori pravednije tržište, a Evropska komisija je identifikovala šest „čuvara vrata“ koji će se suočiti sa novim ograničenjima. Ove kompanije uključuju Google (Alphabet), Amazon, Apple, Meta, Microsoft, i ByteDance, vlasnika TikToka, koja je jedina kompanija izvan SAD.

Evropska komisija je takođe najavila da će Booking morati da primeni zakon i dala je onlajn turističkoj agenciji šest meseci da se pripremi za usklađenost.

Opšti sud sa sedištem u Luksemburgu je odbacio tužbu TikToka, što je prva presuda o DMA izazovu od strane velike tehnologije, dok se slučajevi koje su pokrenuli Apple i Meta još uvek razmatraju.

Sud je naveo da je TikTok „uspeo da poveća svoj broj korisnika veoma brzo i eksponencijalno,“ dosežući polovinu veličine Facebooka i Instagrama u kratkom roku, sa posebno visokim angažovanjem među mladim korisnicima.

Sudije su priznale da je TikTok bio izazivač na tržištu 2018. godine, ali je od tada „brzo konsolidovao svoju poziciju i čak ojačao tu poziciju tokom narednih godina,“ uprkos pokretanju sličnih rivalskih servisa.

Portparol TikToka izrazio je razočaranje zbog odluke suda, naglašavajući da TikTok pruža važnu konkurenciju aktuelnim igračima. TikTok planira da proceni sledeće korake i već je preduzeo mere da ispoštuje relevantne obaveze DMA pre krajnjeg roka u martu.

Da bi kompanija bila imenovana kao „čuvar kapije“ prema DMA, mora da ispunjava određene kriterijume, uključujući više od 45 miliona aktivnih korisnika mesečno u EU, više od 10.000 aktivnih poslovnih korisnika na godišnjem nivou, godišnji promet u EU od najmanje 7,5 milijardi evra ili tržišnu vrednost preko 75 milijardi evra.

Kompanije koje prekrše zakon suočavaju se sa novčanim kaznama do 10% ukupnog globalnog prometa kompanije, što može porasti na 20% za ponovljene prekršaje. U najtežim slučajevima, EU može narediti razbijanje kompanija.

Ovo je drugi poraz TikToka na sudovima u vezi sa DMA. Ranije ove godine, TikTok je izgubio ponudu da suspenduje nova stroga pravila do donošenja presude. Velike tehnološke kompanije, poput Apple-a, takođe osporavaju DMA na sudovima, izražavajući zabrinutost da zakon ugrožava bezbednost korisnika.