Požare u S. Makedoniji gasi pet „er traktora“ i pet helikoptera – jedan iz Srbije

Požare u S. Makedoniji gasi pet „er traktora“ i pet helikoptera – jedan iz Srbije

U gašenju požara u Severnoj Makedoniji danas učestvuje pet aviona „er traktor“ i pet helikoptera, od kojih je jedan iz Srbije, objavio je na Fejsbuku državni Centar za upravljanje krizama (CUK).

Kako se navodi na Fejsbuku na gašenju požara deluju tri „er traktora“ Direkcije za zaštitu i spasavanje Severne Makedonije, jedan helikopter vojske i dva policije, dva „er traktora“ i jedan helikopter iz Turske i jedan „veliki helikopter iz Srbije“.

Ranije danas Srbija je u Severnu Makedoniju poslala pripadnike Helikopterske jedinice i Sektora za vanredne situacije sa helikopterom Kamov Ka-32 i, koji je, prema najavi, angažovan na gašenju trenutno najvećeg požara, na planini Serta, na području opština Negotino – Konče – Štip.

Prema saopštenju CUK, u toku dana treba da pristugnu i dva helikoptera iz Slovenije i jedan iz Crne Gore, kao i „kanader“ iz Hrvatske, dok će se sutra priključiti i helikopter MI 171 policije Severne Makedonije, koji je bio na servisu.

„Situacija sa požarima koji su zahvatili nažu državu je promenjiva. Ponovo imamo pogoršanje požara kod Bitolja, koji je bio stavljen pod kontrolu, ali je pre izvesnog vremena jedna tačka razvila novi vatreni krak. Nema ugoržavanja Bitolja i okolnih kuća, pokušavano opet da ga stavimo pod kontrolu“, izjavio je popodne direktor CUK Stojanče Angelov.

Istakao je da je najveća opasnost u ovom trenutku požar na planini Serti, koji već više dana nije stavljen pod kontrolu.

„Radi se o dugoj liniji, možda tridesetak kilometara, koja ne gori cela, ali tu imamo najmanje dvadeset vrelih tačkaka, na kojima imamo odvojene požare. Deo ovih požara zahvata teritoriju opštine Štip, dok se ostali deo nalazi na teritoriji Negotino. Požar koji je goreo na teritoriji opštine Konče je izgašen“, rekao je Angelov u izjavio koja je na Fejsbuku objavljena oko tri sata popodne.

Dodao je da je aktivno još nekoliko požara – na teritoriji opštine Čaška, koji se kreće u pravcu opštine Zelenikovo, kao i na teritoriji opštine Dolnjeni i opštine Đevđelija, koji su započeli kod mesta Negorci i kreću se prema planini Kožuv.

U Severnoj Makedoniji je u subotu uveče proglašena krizna sutuacija zbog požara u trajanju od 30 dana na teritoriji cele zemlje, a u ponedeljak je uvedena potpune zabrane kretanja u šumama i po šumskom zemljištu.

Za nepoštovanje te zabrane predviđena je ;novčana kazna od 1.500 do 2.000 evra u denarskoj protivvrednosti.