Sukobi na univerzitetu u Bangladešu zbog kvota za zapošljavanje, desetine povređenih

Sukobi na univerzitetu u Bangladešu zbog kvota za zapošljavanje, desetine povređenih

Nasilje na javnom univerzitetu izvan Dake eskaliralo je tokom sukoba između provladinog studentskog udruženja i studenata demonstranata. Policija je intervenisala suzavcem i palicama, rezultirajući desetinama povređenih. Demonstranti su se okupili kako bi zahtevali ukidanje kvota za zapošljavanje u državnoj službi za porodice heroja iz rata za nezavisnost Bangladeša 1971. godine. Ova kvota, koja takođe obuhvata poslove za žene, osobe sa invaliditetom i etničke manjinske grupe, bila je suspendovana 2018. godine, ali je nedavna sudska odluka naložila povratak kvote od 30% za potomke veterana. Ova odluka je izazvala nove proteste, sa demonstrantima koji podržavaju kvote za osobe sa invaliditetom i etničke grupe, dok se protive kvoti za potomke heroja rata za nezavisnost.

Nakon što je Vrhovni sud privremeno zaustavio sprovođenje odluke o kvotama, premijerka Šeik Hasina je prenela da je pitanje sada u nadležnosti Vrhovnog suda. Međutim, protesti su nastavljeni, uz blokiranje saobraćaja u Daki. Tokom noći, više od 50 ljudi je primljeno u bolnicu sa ranama od kuglica, dok su se sukobi nastavljali.

Demonstranti su optužili Bangladeš Čatra ligu, studentsko krilo vladajuće stranke, za napad na njihove proteste. Sukobi su eskalirali, a policija i studentsko krilo su se sukobili sa demonstrantima. Policija je koristila suzavac i prazne metke, dok je najmanje 15 policajaca povređeno. Nasilje se nastavilo i nakon sukoba u ponedeljak, gde je preko 100 studenata povređeno.

Premijerka Hasina zadržala je vlast na izborima u januaru, uprkos bojkotu glavne opozicione partije i njenih saveznika. Njena stranka podržava zadržavanje kvota za porodice ratnih heroja iz 1971. godine, kada je Avami liga, pod vođstvom njenog oca, vodila rat za nezavisnost.

Grupacije kao što je Džamat-e-Islami protivile su se ratu za nezavisnost 1971. godine i podržavale pakistansku vojsku, dok su sve glavne političke stranke u zemlji imale svoja studentska krila aktivna širom Bangladeša.