Električni kamioni: Koliko lokacija za brzo punjenje je potrebno u Evropi?

Električni kamioni: Koliko lokacija za brzo punjenje je potrebno u Evropi?

Nova zajednička studija Fraunhofer ISI i Amazona pruža kritične uvide u optimalan broj i lokaciju javnih stanica za brzo punjenje koje su potrebne da bi se omogućila široka elektrifikacija kamiona na duge relacije u Evropi.

Koristeći procene toka saobraćaja za 2030. godinu, studija je zasnovana na Amazonovom alatu CHALET otvorenog koda za analizu 20.000 potencijalnih javnih lokacija za punjenje kamiona duž glavnih evropskih autoputeva i veliki skup podataka od 1,6 miliona kombinacija putovanja kamionom.

Rezultati sugerišu da bi samo 1.000 stanica za punjenje opremljenih utičnicama Megavatt Charging Sistem (MCS) moglo da omogući oko 91% očekivanog transporta na duge relacije.

Da bi se smanjile emisije gasova staklene bašte iz transporta uopšte, a posebno iz teških kamiona, obavezno je da sve zemlje članice EU u narednim godinama razviju infrastrukturu za alternativna goriva. Ovo uključuje postavljanje javne infrastrukture za brzo punjenje za kamione duž autoputeva.

Uredba EU već je postavila konkretne minimalne ciljeve u vezi sa javnom infrastrukturom za punjenje kamiona za sve države članice EU: na primer, Nemačka mora imati ukupno oko 300 lokacija do 2030. godine, a više od 2.000 lokacija za punjenje kamiona je potrebno širom Evrope do 2030. .

Međutim, ograničen asortiman električnih kamiona na baterije u poređenju sa današnjim dizel vozilima, postavlja pitanje koliko je lokacija za brzo punjenje potrebno u Evropi.

Do danas se malo zna o optimalnim lokacijama za punjenje kamiona za duge transporte u Evropi. Da bi se malo osvetlilo ovo, studija predlaže optimizovane mreže za punjenje kamiona koje se sastoje od javno dostupnih lokacija širom kontinenta.

Na osnovu evropskih procena toka saobraćaja kamiona za 2030. godinu i stvarnih lokacija za zaustavljanje kamiona, stvorena je dugoročna minimalna mreža punjenja koja pokriva očekivanu potražnju za punjenjem. Studija je takođe uzela u obzir ograničenja lokalnog kapaciteta i izračunala optimizovano, korak po korak, proširenje mreže duž ruta sa najvećom potražnjom u Evropi.

Ključni nalazi pokazuju da bi za cilj elektrifikacije od 15% udela akumulatorskih električnih kamiona (BET) na dugim relacijama, 1.000 optimalno odabranih lokacija za punjenje moglo da omogući 91% saobraćaja kamiona, dok bi 500 lokacija omogućilo oko polovinu tokova kamiona.

Ovaj rezultat je posebno iznenađujući, jer je broj predloženih lokacija manji od minimalnih infrastrukturnih ciljeva koje zahteva Evropska unija. Pored toga, autori su pretpostavili da nema punjenja u depou i samo 400 km stvarnog dometa koji neki novodostupni komercijalni modeli kamiona na baterije već premašuju.

U pogledu optimalnih lokacija za čvorišta za punjenje kamiona u Evropi, studija preporučuje rute sa velikim prometom, sa lokacijama koncentrisanim na glavnim raskrsnicama i koridorima. Kako se mreža širi, dodavale bi se dodatne lokacije kako bi se pokrile puteve sa manje saobraćaja.

Dr Patrick Plotz, koordinator poslovne jedinice Energi Economi u Fraunhofer ISI i autor studije rekao je: „Ovi rezultati pokazuju da bi čak i manje lokacija nego što to zahtijeva Evropska unija omogućilo skoro sav evropski kamionski saobraćaj. Međutim, lokacije koje su izgrađena će morati da obezbedi dovoljnu snagu mreže, pri čemu je nekim lokacijama potrebno do 12 megavata mrežnog kapaciteta za podršku do 20 MCS utičnica.

„Ovo naglašava značajne energetske potrebe i mrežnu infrastrukturu potrebnu da podrži elektrifikaciju evropskog sektora komercijalnog transporta u velikim razmerama; nekoliko evropskih vlada već aktivno radi na ovom izazovu.“

Patrick Plotz zaključuje da bi strateški planirana mreža zasnovana na punjenju megavata mogla značajno podržati usvajanje baterijskih električnih kamiona u Evropi: „Ovo istraživanje sugeriše da industrija treba da ubrza razvoj i usvajanje sistema za punjenje megavata kao što je MCS, jer to omogućava logističkim operaterima koji to rade. nemaju pristup depoima za efektivnu elektrifikaciju svojih flota.

„Komercijalizacija MCS-a može da izbegne troškove i složenost obezbeđivanja eksternih nekretnina i struje, što su kritične barijere za ukupne troškove posedovanja akumulatorskih električnih kamiona.“

Analiza je koristila Amazonovu alatku CHALET otvorenog koda koja je razvijena da pomogne industriji, vladama i lokalnim vlastima da identifikuju optimalne lokacije za infrastrukturu za punjenje električnih kamiona. Uzima u obzir faktore kao što su tokovi saobraćaja, domet vozila i vreme tranzita da bi se identifikovale prioritetne lokacije za punjenja za eHGV kako bi se ubrzao prelazak na održivi transport. Otvoreni kod je dostupan na GitHub-u.