Novo istraživanje sugeriše uvođenje 30-godišnjeg rizika za procenu terapije lekovima za hipertenziju

Novo istraživanje sugeriše uvođenje 30-godišnjeg rizika za procenu terapije lekovima za hipertenziju

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Hipertenzija ističe važnost kombinovanja kratkoročnog i dugoročnog rizika kako bi se efikasnije upravljalo hipertenzijom i smanjio rizik od srčanih oboljenja. Studija je uporedila efikasnost dva alata za procenu rizika – PREVENT kalkulatora Američkog udruženja za srce i Objedinjenih kohortnih jednačina (PCE).

Glavni autor studije, Paul Muntner, naglašava da mnogi pacijenti sa blagom hipertenzijom, koji možda nemaju visok rizik od srčanih udara ili moždanog udara u narednih 10 godina, ipak mogu imati koristi od terapije za snižavanje krvnog pritiska radi zaštite od ozbiljnih srčanih komplikacija kasnije u životu.

PREVENT kalkulator procenjuje kako 10-godišnji tako i 30-godišnji rizik od srčanih udara, moždanih udara i srčane insuficijencije, uzimajući u obzir specifične faktore kao što su pol i zdravlje bubrega. Sa druge strane, PCE procenjuje samo 10-godišnji rizik i ne uključuje srčanu insuficijenciju ni dodatne faktore rizika poput funkcije bubrega ili upotrebe statina.

Studija je analizirala podatke iz Nacionalnog istraživanja o zdravlju i ishrani (NHANES) za više od 1.700 odraslih osoba sa blagom hipertenzijom. Rezultati su pokazali da je kombinovanje procena kratkoročnog i dugoročnog rizika korisno za identifikaciju pacijenata koji bi mogli imati koristi od ranog započinjanja terapije za snižavanje krvnog pritiska.

„Ova studija naglašava važnost individualizovane procene rizika i prilagođenog pristupa upravljanju hipertenzijom“, istakao je Muntner. „Pacijenti i zdravstveni radnici trebalo bi da razmatraju kombinovani rizik kako bi doneli informisane odluke o terapiji.“

Ovo istraživanje može pomoći u daljem usavršavanju smernica za prevenciju srčanih bolesti i boljem upravljanju zdravljem populacije, posebno kod osoba sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja tokom života.