Jedan rudar poginuo, drugi nestao nakon nesreće u rudniku uglja u Poljskoj

Jedan rudar poginuo, drugi nestao nakon nesreće u rudniku uglja u Poljskoj

Jedan od poljskih rudara, koji su povređeni u potresu koji je u četvrtak pogodio rudnik uglja Ridultovi, preminuo je u bolnici, saopštio je zvaničnik rudarstva u južnoj Poljskoj. U nesreći je povređeno najmanje 17 rudara.

Potres se dogodio duboko pod zemljom nakon što je zemljotres registrovan u tom delu Poljske, ali nije jasno da li su ta dva događaja povezana. Šef poljske grupe za rudarstvo uglja, Lešek Pjetrašek, izjavio je da je rudar preminuo kasno u četvrtak, bez dodatnih detalja.

Potraga za jednim nestalim rudarom obustavljena je zbog velikog rizika od novih potresa, rekao je šef Visoke kancelarije za rudarstvo, Pjotr Litva.

Sa površine je izvučeno 77 rudara, uključujući 17 koji su odmah hospitalizovani. Jedan od njih, sa povredama glave, prebačen je avionom u veliku bolnicu u gradu Katovice, dok su neki od povređenih kasnije otpušteni iz bolnice.

Raniji izveštaji su navodili da su dva rudara i dalje nestala, dok je 76 izvučeno na površinu. Dvadeset specijalizovanih timova učestvovalo je u operaciji spasavanja u teškim uslovima pod zemljom, dok je potres pogodio oko 1.200 metara ispod površine. Njegovi neposredni efekti unutar rudnika nisu bili odmah jasni.

Portparolka rudarske grupe, Aleksandra Visocka-Siembiga, rekla je da se nesreća dogodila u 8.16 časova. Evro-mediteranski seizmološki centar zabeležio je zemljotres jačine 3,1 stepen Rihterove skale na jugu Poljske u blizini rudnika Ridultovi u to vreme.

Zvaničnici su prvobitno rekli da je u tom području bilo 68 rudara, ali su kasnije taj broj podigli na 78. Łukasz Pach, šef službe hitne pomoći u Katovicama, rekao je da su rudari koji su još hospitalizovani u stabilnom stanju.

Masovna podrhtavanja stena u rudnicima uglja, koja nastaju usled stvaranja naprezanja u steni, mogu dovesti do pucanja stena ili iznenadnog izbacivanja kamenja u hodnike i tunele, što može biti opasno za rudare u tom području.

Poljska grupa za rudarstvo uglja pretrpela je nekoliko smrtonosnih nesreća ove godine. U maju su tri rudara poginula u rupi u rudniku Mislovice-Vesola, a jedan je poginuo u istom rudniku u aprilu. Dva rudara su izgubila život u odvojenim nesrećama 2019. i 2020. godine u rudniku Ridultovi, koji je otvoren 1792. godine i trenutno zapošljava oko 2.000 rudara.

Vađenje uglja se smatra opasnim u Poljskoj, gde su neki rudnici skloni eksplozijama gasa metana ili uronima. Iskopavanje u starijim rudnicima ide duboko u zemlju u potrazi za ugljem, povećavajući opasnosti za posao. Industrija uglja je među ključnim poslodavcima u Poljskoj, pružajući oko 75.000 radnih mesta. Prošle godine u nesrećama je život izgubilo 15 rudara.