Početak suđenja Aleku Boldvinu za ubistvo iz nehata u vezi sa smrtonosnom pucnjavom na setu filma „Rust“

Početak suđenja Aleku Boldvinu za ubistvo iz nehata u vezi sa smrtonosnom pucnjavom na setu filma „Rust“

Porota će u sredu saslušati uvodne reči na suđenju Aleku Boldvinu za ubistvo iz nehata, koje je rezultat kobne pucnjave na filmskom setu „Rust“. Ovo suđenje će obuhvatiti pitanja bezbednosti oružja, ulogu slavnih ličnosti i proizvodnju niskobudžetnog vestern filma na zabačenom ranču.

Tužioci i advokati odbrane izabrali su u utorak 16 porotnika — 11 žena i pet muškaraca — iz regiona gde su prisutni jaki tokovi posedovanja oružja i bezbednosti na osnovu lova u prirodi. Četiri porotnika će se smatrati zamenicima, dok će ostalih 12 odlučivati kada dobiju slučaj.

Smrt snimateljke Haline Hačins, 42-godišnje zvezde u usponu, pre skoro tri godine izazvala je šok u filmskoj industriji i dovela do optužbe za krivično delo protiv Boldvina, koja bi mogla da rezultira kaznom zatvora do 18 meseci. Boldvin se izjasnio da nije kriv i sada se vraća na jugozapad na suđenje u Santa Feu, nedaleko od mesta incidenta.

Boldvin tvrdi da je pištolj ispalio slučajno dok je sledio uputstva da ga usmeri ka Hačinsovoj, koja je bila iza kamere. Rekao je da nije znao da je pištolj napunjen živom municijom i da je povukao čekić, a ne okidač.

Tužioci planiraju da iznesu dokaze da je Boldvin prekršio osnovne industrijske standarde za bezbednost vatrenog oružja kada je 21. oktobra 2021. uperio oružje u Hačinsovu.

„Glavna teorija tužioca je da je u pitanju bio pištolj, a Boldvin je imao pištolj u ruci. Nije važno da li je to filmski set ili časovi bezbednosti lova; vi ste odgovorni za ono što izlazi iz cevi“, rekao je Džon Dej, advokat iz Santa Fea i bivši tužilac.

Boldvinov advokat, Aleks Spiro, ispitivao je potencijalne porotnike o njihovim stavovima o bezbednosti oružja i pitao da li osoba mora u potpunosti preuzeti odgovornost za to da li je pištolj napunjen ili se može osloniti na stručnjake. Većina je odgovorila da uvek tretiraju pištolj kao da je napunjen.

Boldvin je poznat kao glumac i javna ličnost već više od tri decenije. Takođe je bio koproducent filma „Rust“, čiji je budžet bio oko 7,5 miliona dolara, što je niska cifra po standardima sindikata. Sudija Meri Marlou Somer presudila je neposredno pre suđenja da njegov status producenta nije relevantan za slučaj.

Prethodne istrage su otkrile dva zastoja u paljbi na snimanju pre smrtonosne pucnjave, dok je šest članova posade napustilo set zbog zabrinutosti za bezbednost. Sudija je stavila rezime tih nalaza van granica na zahtev tužilaca.

U sudskim podnescima, odbrana je istakla da je oružar Hana Gutijerez-Rid već proglašena odgovornom za pucnjavu. Ona služi zatvorsku kaznu od 18 meseci zbog ubistva iz nehata, jer je dozvolila da živom municijom prođe na filmski set.

Tužioci imaju dva alternativna standarda za dokazivanje optužbe: nemarna upotreba vatrenog oružja i potpuno zanemarivanje bezbednosti drugih. Svedočenje na suđenju će se baviti nedostacima u završnoj bezbednosnoj proveri pištolja pre nego što je Boldvin počeo da vežba sa njim, kao i mehanikom oružja.

Dej kaže da Boldvinovo insistiranje da nikada nije povukao okidač sužava opcije za odbranu na suđenju. Advokat za civilnu odbranu, Mark Sedlander, naglašava da je slučaj o fundamentalnim pitanjima bezbednosti na radnom mestu.

Tužioci su prvobitno odbacili optužbu za nehotično ubistvo protiv Boldvina u aprilu 2023. godine, ali novija analiza pištolja zaključila je da je „okidač morao biti dovoljno povučen ili pritisnut da bi se otpustio potpuno napet ili uvučen čekić“.

Advokati odbrane tvrde da je destruktivno testiranje pištolja možda uništilo dokaze koji bi mogli osloboditi Boldvina.