Mešovite šume skladište više organskog ugljenika u zemlji nego čiste šume, otkrili su istraživači

Mešovite šume skladište više organskog ugljenika u zemlji nego čiste šume, otkrili su istraživači

Zemljište čuva velike količine organskog ugljenika, čije dinamičke promene mogu izazvati ogroman uticaj na globalni klimatski sistem. Sukcesija šuma je dugotrajan ekološki proces koji može imati moćne efekte na organski ugljenik u zemljištu (SOC) zbog varijacija u sastavu biljne zajednice, mikrookruženju, zalihama biljnih ostataka, dostupnosti hranljivih materija u zemljištu i sastavu mikrobne zajednice između različitih faza sukcesije.

Pojašnjavanje dinamičkih promena SOC-a u šumama će obezbediti uvid u globalni ciklus ugljenika u tlu i poboljšati tačnost modela zemaljskog ciklusa ugljenika. Međutim, postojeća literatura se uglavnom fokusira na promene u SOC u površinskom tlu kroz šumsku sukcesiju, dok se SOC zakopan u dubokom tlu često zanemaruje. Štaviše, ostaje nejasno kako se kvalitet SOC menja u seriji sukcesije šuma. Uprkos ovim ograničenjima, nedostaje sveobuhvatno istraživanje promena u zalihama i kvalitetu SOC-a širom šumske sukcesije.

U studiji objavljenoj u časopisu Šumski ekosistemi, tim istraživača je istražio zalihe i kvalitet SOC-a na profilu tla od 1 m u nizu subalpskih šuma koje se nalaze jugoistočno od Tibetanske visoravni. Serija obuhvata žbunje, listopadne širokolisne šume, širokolisne-četinarske mešovite šume, sredovečne četinarske šume i zrele četinarske šume.

Istraživači su otkrili da je zaliha SOC pokazivala obrazac odgovora u obliku grbe od početne do terminalne faze sukcesije šume, a mešovita šuma je čuvala najveću količinu SOC u poređenju sa drugim tipovima šuma. Ovo se pripisuje većem skladištenju drvnog otpada u mešovitim šumama.

U međuvremenu, kvalitet SPC u mešovitim šumama bio je lošiji od kvaliteta ostalih vrsta šuma. Pored toga, utvrđeno je da duboko tlo sadrži, u proseku, 66% zaliha SOC najvišeg metra. Značajno je da je kvalitet SOC u dubokom tlu bio bolji od kvaliteta površinskog tla. Ovi nalazi naglašavaju važnost mešovitih šuma i biljnih ostataka u održavanju sekvestracije ugljenika u šumi. Visok udeo zaliha SOC-a i bolji kvalitet SOC-a ukazuju na to da duboko zemljište ima ogroman potencijal da oslobodi obilnu količinu ugljen-dioksida u uslovima globalnih promena.

Prema Fei Liju, prvom autoru ove studije, nalazi imaju sledeće implikacije: (1) treba izgraditi više mešovitih šuma za dalje gazdovanje šumama i kultivaciju kako bi se promovisala kopnena sekvestracija ugljenika; (2) očuvanje biljnih ostataka je kritična strategija za održivo upravljanje šumama; i (3) površinsko i duboko tlo treba razdvojiti kada modeli simuliraju dinamičke promene SOC-a pod globalnim promenama.