EU: Napad na bolnicu Okmatit pokazuje neiskrenost spremnosti Rusije za mir

EU: Napad na bolnicu Okmatit pokazuje neiskrenost spremnosti Rusije za mir

Raketni udar na dečju bolnicu Okmatdit u Kijevu i brutalni raketni i dron napadi na Kijev i druge gradove širom Ukrajine pokazuju okrutnost Rusije i da je potpuno neiskrena po pitanju mira ili mirovnih pregovora, rekao je portparol EU u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

„Gadajući na Okmadit, simbol ukrajinske medicine za brigu o deci i lečenja dece raka, i napadom na decu, koja su najugroženija, Rusija još jednom pokazuje svoju okrutnost i da je krajnje neiskrena po pitanju mira i mirovnih pregovora. Prema međunarodnom humanitarnom pravu, bolnice nikada nisu i nikada ne mogu biti legitimna meta, moraju biti zaštićene u svakom trenutku.

U saopštenju se podseća da je Rusija jutros izvela nekoliko talasa velikih napada na nekoliko ukrajinskih gradova, među kojima su bili Kijev, Dnjepar, Krivi Rog i Pokrovsk. Ovi napadi izazvali su veliki broj civilnih žrtava, sa desetinama ubijenih i mnogo više povređenih. Okmatdit, najveća dečija bolnica u Ukrajini, direktno je pogođena projektilom. Kasnije je oštećeno i porodilište. Potpuno je uništeno više stambenih zgrada i nekoliko trafostanica glavne energetske kompanije.

Portparol EU je rekao da Rusija u poslednje dve i po godine kontinuirano teroriše stanovništvo Ukrajine vodeći svoj ilegalni agresorski rat, namerno gađajući nedužne civile i civilnu infrastrukturu masovno širom teritorije Ukrajine, raketama velikih razmera i napadima dronovima. , sve više koristeći klizne bombe.

„Namerni napadi na civile i civilne objekte koji ne predstavljaju vojni cilj mogu predstavljati ratne zločine i mogu predstavljati zločine protiv čovečnosti. Ovi i drugi ratni zločini su predmet međunarodnih istraga, uključujući i MKS. Rukovodstvo Rusije, svi komandanti, izvršioci a saučesnici u ovim zločinima biće pozvani na odgovornost“, rekao je portparol EU.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su Rusi 8. jula ispalili više od 40 raketa različitih tipova na gradove širom Ukrajine. Oštećene su stambene zgrade, infrastruktura i dečija bolnica.