Elon Musk: WhatsApp je špijunski softver

Elon Musk: WhatsApp je špijunski softver

Elon Musk, vlasnik Iksa (bivši Tviter), ponovo je kritikovao WhatsApp zbog načina na koji rukuje ličnim podacima korisnika. U subotu, Musk je odgovorio na objavu korisnika na Iksu, koji je postavio pitanje: „Ako su WhatsApp poruke šifrovane od kraja do kraja, zašto vidim oglase za torbu iz vedra neba?“ Musk je kratko odgovorio: „Zato što je špijunski softver“.

Ovo nije prvi put da Musk kritikuje WhatsApp, koji je u vlasništvu Meta konglomerata Marka Zakerberga. U maju ove godine, Musk je tvrdio da WhatsApp izvozi korisničke podatke svake noći, koje se zatim analiziraju i koriste za ciljano oglašavanje, čime korisnici postaju proizvod, a ne kupci.

Šef WhatsApp-a, Will Cathcart, reagovao je na ove tvrdnje, tvrdeći da nisu tačne i da WhatsApp ozbiljno shvata bezbednost korisnika, šifrujući poruke od kraja do kraja. „Poruke nam se ne šalju svake noći niti izvoze kod nas“, rekao je Cathcart.

Ipak, istraživač bezbednosti Tomi Misk pojasnio je da, iako su poruke šifrovane, metapodaci poput lokacije korisnika, sa kim komuniciraju i obrasci aktivnosti na mreži, se koriste za ciljano oglašavanje u svim Meta uslugama. „Elon Musk je u pravu,“ zaključio je Misk.

Odnosi između Maska i Zakerberga dodatno su se pogoršali prošlog leta nakon što je Meta pokrenula Threads, platformu koja je smatrana direktnim konkurentom Tviteru. Iako je Threads brzo privukao 100 miliona korisnika, interesovanje za aplikaciju je ubrzo opalo.