Zelenski: Jačamo ukrajinsku mornaricu zajedno sa Britanijom i Holandijom

Zelenski: Jačamo ukrajinsku mornaricu zajedno sa Britanijom i Holandijom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se danas u Odesi povodom Dana ukrajinske mornarice sa novim holandskim ministrom odbrane i spoljnih poslova i britanskim ministrom odbrane, upoznao ih sa situacijom na ratištu i saslušao izveštaj komandant mornarice Neizhpapi.

„Nastavićemo da jačamo ukrajinsku flotu zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i Holandijom – postoje obećavajući novi detalji naše saradnje. Razgovarali smo i o jačanju protivvazdušne odbrane, što je naš apsolutni prioritet, i zahvalan sam na spremnosti da preduzmemo sledeće korake – posebno u vezi sa F-16“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

Zelenski je uručio državna priznanja vojnicima Ratne mornarice.

„Ponosan sam na svakoga ko zaista menja sve za našu zemlju – brani državu, otvara nove mogućnosti za Ukrajinu, bori se za Ukrajinu, radi i obezbeđuje međunarodnu podršku našoj zemlji. Svako naše zajedničko dostignuće – uključujući uspeh u Crnom moru i proterivanje ruske flote – rezultat je mnogih naših ljudi koji su ostali lojalni i državi i sebi“, dodao je Zelenski.

Zelenski je posetio i ukrajinske vojnike koji su na lečenju i rehabilitaciji nakon ranjavanja.

Predsednik je održao i sastanak o situaciji u Odesi i regionu, čije su glavne teme bile bezbednost, saobraćajne arterije, energetika i socijalna pitanja.

Na kraju, Zelenski je zahvalio 110. zasebnoj mehanizovanoj brigadi za još jedno obaranje ruskog ratnog aviona u Donjeckoj oblasti, dvanaesto za nekoliko meseci.

Kako je saopšteno, ove nedelje, 7. jula, Ukrajina slavi Dan mornarice.

Praznik je ustanovljen ukazom predsednika od 12. juna 2015. godine i praznuje se prve nedelje jula.