Specijalni savetnik sirijskog predsednika Asada preminuo u saobraćajnoj nesreći pod nejasnim okolnostima

Specijalni savetnik sirijskog predsednika Asada preminuo u saobraćajnoj nesreći pod nejasnim okolnostima

Bliska savetnica sirijskog predsednika Bašara Asada umrla je nakon saobraćajne nesreće koja ju je ostavila u bolnici četiri dana, saopštila je u petak kancelarija predsednika.

Luna al-Šibl, bivša novinarka, radila je kao direktorka Asadovih političkih i medijskih kancelarija i kao specijalni savetnik predsednika. Njoj su 2020. godine, zajedno sa još pet sirijskih vojnih, vladinih i finansijskih zvaničnika, uvedene sankcije, a kasnije ju je sankcionisala i Velika Britanija.

Sirijska državna novinska agencija SANA izvestila je u utorak da je al-Šibl doživela nesreću koja je „uzrokovala da je automobil u kome se nalazila skrenuo sa puta i da je bila podvrgnuta nekoliko sudara“. Ona je hospitalizovana u Damasku i primljena je na intenzivnu negu sa „teškim povredama“ uključujući krvarenje u glavi.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Velikoj Britaniji, izvestila je u to vreme da je drugi automobil udario u al-Šibla i da je njegov vozač uhapšen. U zvaničnim izjavama o udesu nije se pominjao drugi automobil.

Al-Shibl je u početku postao poznat u regionu kao voditelj Al Džazire, ali je 2011. napustio novinsku mrežu sa sjedištem u Kataru nakon izbijanja sirijskih antivladinih protesta koji su prerasli u građanski rat nakon brutalnog razbijanja demonstranata od strane Assadove vlade. Al Džazira je zauzela stav podrške sirijskoj opoziciji.

Al-Šibl je ranije bila udata za Samija Klajba, istaknutog libanskog novinara sa širokim sledbenicima širom Bliskog istoka.

Asadova kancelarija je saopštila da „Predsedništvo izražava iskreno saučešće i saučešće njenoj porodici i najmilijima“.