Bajdenov gaf u intervjuu izazvao zabrinutost među pristalicama: Ponosan sam što sam „crna žena“

Bajdenov gaf u intervjuu izazvao zabrinutost među pristalicama: Ponosan sam što sam „crna žena“

Američki predsednik Džo Bajden nedavno je dao nekoliko radijskih intervjua i održao kratak govor povodom četvrtog jula. Ovi javni nastupi delovali su kao napor da se uveri pristalice demokrata u njegovu mentalnu sposobnost nakon nedavne debate sa Donaldom Trampom.

Tokom ovih intervjua, Bajden je priznao greške koje je napravio u prethodnom susretu sa Trampom, ali je istakao da će se oporaviti i ponovo pobediti. U jednom od intervjua, Bajden je imao poteškoća da ispravno formuliše svoje misli, posebno prilikom pokušaja da se osvrne na potpredsednicu Kamalu Haris i svoje iskustvo u administraciji bivšeg predsednika Baraka Obame.

„Usput, ponosan sam što sam, kao što sam rekao, prvi potpredsednik, prva crna žena… koja služi sa crnim predsednikom. Ponosan što sam izabrao prvu crnkinju u Vrhovnom sudu. Toliko toga možemo da uradimo jer, gledajte… mi smo Sjedinjene Američke Države“, rekao je Bajden.

U svom govoru u Beloj kući, Bajden se osvrnuo na svoju nedavnu posetu Normandiji povodom 80. godišnjice Dana D. Međutim, tokom govora, delovao je kao da je izgubio nit i nekoliko puta je skrenuo sa teme, čak nazivajući Trampa „kolegom“.

Postavljanje pitanja o sposobnosti 81-godišnjeg političara da se uspešno nosi sa predsedničkom kampanjom i eventualnim novim mandatom u Ovalnom kabinetu ponovo je postalo aktuelno nakon nedavne televizijske debate sa Trampom. Rezultati ankete nakon debate pokazali su da trećina demokrata smatra da bi Bajden trebalo da podnese ostavku, dok su neki donatori navodno razmatrali opciju zamene Bajdena jačim kandidatom za izbore 2024. godine.