SAD uvele sankcije iranskoj mreži „bankarstva u senci“

SAD uvele sankcije iranskoj mreži „bankarstva u senci“

Američka vlada se obračunala sa skoro 50 organizacija i pojedinaca optuženih za rukovanje transferima novca za Teheran, uvodeći sankcije protiv, kako je nazvala, „proširene bankarske mreže u senci“ za iransku vojsku.

Američko ministarstvo finansija objavilo je nove sankcije u utorak, rekavši da su ciljani entiteti prebacili oko milijarde dolara za iransko Ministarstvo odbrane i Korpus garde islamske revolucije (IRGC) od 2020. godine. Mreža je navodno dala iranskim vojnim snagama pristup međunarodnim finansijskim sistema, kršeći sankcije SAD.

Veliki deo novca u pitanju je generisan prodajom iranske nafte i petrohemije. Prihod je prikriven kroz mrežu mjenjačkih kuća i „kompanija sa stranim pokrićem“, a zatim je stavljen na raspolaganje iranskoj vojsci, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. Korišćen je u svrhe kao što su kupovina oružja i finansiranje povezanih militantnih grupa, kao što su Huti pobunjenici u Jemenu.

„Sjedinjene Države preduzimaju mere protiv ogromnog bankarskog sistema u senci koji koristi iranska vojska za pranje milijardi dolara prihoda od nafte i drugih nezakonitih prihoda“, rekao je zamenik ministra finansija Voli Adejemo u saopštenju. On je dodao: „Nastavljamo da radimo sa saveznicima i partnerima, kao i globalnom finansijskom industrijom, na povećanju budnosti protiv kretanja sredstava koja podržavaju terorizam.

Iranska diplomatska misija pri Ujedinjenim nacijama odgovorila je na najnovije sankcije optužujući Vašington da vodi „ekonomski rat“ protiv Teherana. „Oni su napali, a mi se u skladu s tim branimo“, saopštila je misija. „Ishod ovog ekonomskog rata biće određen snagom volje, a ne sposobnošću uvođenja sankcija.

Desetine kompanija u Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Turskoj i na Maršalskim Ostrvima našle su se na meti najnovijih sankcija protiv Irana. Mere zamrzavaju američku imovinu zabranjenih subjekata i zabranjuju američkim građanima da posluju sa njima.

Ministarstvo finansija saopštilo je da su firme registrovane u takvim lokacijama kao što su Hong Kong i UAE prebacivale prihode od nafte za iransku lažnu kompaniju pod nazivom Sahara Thunder. Ranije ove godine, SAD su uvele sankcije protiv Sahare Tandera, rekavši da nadgledaju komercijalne aktivnosti iranskog ministarstva odbrane u podršci IRGC-u i vojnim operacijama Rusije u Ukrajini.