Stefanišina: Sledeća runda pregovora o pristupanju Ukrajine EU biće u julu

Stefanišina: Sledeća runda pregovora o pristupanju Ukrajine EU biće u julu

Potpredsednica Vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije, Olha Stefanišina, izjavila je na konferenciji za novinare u Luksemburgu nakon Međuvladine konferencije Ukrajine i EU, da će sledeći krug pregovora biti održan u julu. Stefanišina je istakla da su strane započele dogovore o kalendaru događaja u svih 33 oblasti budućih pregovora.

Proces pregovora u sektorima je tek počeo, pri čemu je Vlada predstavila svoju pregovaračku poziciju koja je odobrena prošlog petka. Međutim, za održavanje današnjeg sastanka neophodan je konsenzus svih 27 zemalja članica EU, a Ukrajina je već duže vreme radila na postizanju tog cilja, istakla je Stefanišina.

Ukrajina je suočena sa kontroverznim pitanjima u vezi sa trgovinom sa susednim zemljama, uključujući Poljsku, što je rezultiralo teškim periodom. Stefanišina je dodala da je Ukrajina nastavila dijalog sa Mađarskom i drugim zemljama EU kako bi razjasnila pitanja o sposobnosti ispunjavanja obaveza u procesu pridruživanja, posebno u uslovima rata.

Pregovori o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji započeli su na prvoj Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu 25. juna.