Japanski car Naruhito počinje posetu Velikoj Britaniji

Japanski car Naruhito počinje posetu Velikoj Britaniji

Japanski car Naruhito započeće ovonedeljno putovanje u Veliku Britaniju simboličnom posetom Barijeri na Temzi, koja ima posebno značenje za njega. Pre nego što prisustvuje banketu koji priređuje kralj Čarls III, položi venac u Vestminsterskoj opatiji ili obiđe jedan od vodećih britanskih instituta za biomedicinska istraživanja, Naruhito će posetiti ovu impresivnu strukturu.

Iako Barijera na Temzi nije tipična turistička atrakcija, careva fascinacija ovim vodenim putem datira još od njegovih studentskih dana na Univerzitetu u Oksfordu pre 40 godina. Tada je Naruhito, kao diplomirani student, proučavao trgovinu na reci Temzi iz 18. veka, što je ostavilo dubok utisak na njega. U memoarima „Temza i ja“, budući car je opisao svoje iskustvo života van palate, gde je doživeo ljubaznost Britanaca i uživao u slobodi kretanja.

Naruhito i carica Masako, koja je takođe studirala na Oksfordu, vratili su se u Veliku Britaniju na jednonedeljni boravak. Pored formalnih državnih događaja, planirana su i manje formalna dešavanja koja će im omogućiti da obnove lične veze sa Britanijom.

Poseta dolazi u trenutku kada Velika Britanija želi da ojača veze sa Japanom i postane najuticajnija evropska nacija u Indo-pacifičkom regionu. U oktobru 2020. godine, Britanija je reklamirala ekonomsko partnerstvo sa Japanom kao prvi veliki međunarodni trgovinski sporazum posle izlaska iz Evropske unije.

Državna poseta počinje u utorak, kada će kralj Čarls i kraljica Kamila zvanično dočekati cara i caricu, nakon čega će svečano odvesti kočijom do Bakingemske palate. Naruhito će takođe položiti venac na grob nepoznatog vojnika u Vestminsterskoj opatiji i prisustvovati državnom banketu.

Naruhitova fascinacija Temzom seže do njegovih dana na Oksfordu, gde je kao student provodio sate istražujući rečnu trgovinu i uživao u slobodi svakodnevnog života. Njegove memoare ispunjavaju sećanja na te dane, od radnog istraživanja do trčanja duž reke. Njegova poseta Barijeri na Temzi simbolizuje povezanost sa mestom koje je oblikovalo njegovu ljubav prema Britaniji.