Pentagon „nema šta da kaže“ o napadu na krimsku plažu oružjem koje su isporučile SAD

Pentagon „nema šta da kaže“ o napadu na krimsku plažu oružjem koje su isporučile SAD

Pentagon je odbio da komentariše nedavni napad koji se dogodio na prepunoj plaži u Sevastopolju, izveden kasetnom municijom u nedelju. Prema izveštajima lokalnih zvaničnika, u ovom napadu je izgubilo život najmanje četvoro ljudi, uključujući dvoje dece, dok je oko 151 osoba povređena. Od pet raketa koje su ispaljene, četiri su oborene, dok je peta promenila putanju i detonirala iznad plaže u Crnom moru.

Pentagon je, na pitanje novinara o upotrebi američkog oružja u ovom napadu, izjavio da su videli izveštaje, ali nisu dali nikakav zvaničan komentar. Rusko Ministarstvo odbrane je navelo da su mete za ove rakete određene na osnovu obaveštajnih podataka koje su pružili američki stručnjaci ukrajinskim trupama.

Prema Flightradar podacima, američki izviđački dron je bio prisutan u blizini Krima tokom napada raketa. Guverner Sevastopolja je saopštio da je broj povređenih dostigao 151, a tim specijalista za medicinske katastrofe je poslat da pruži pomoć žrtvama.

Ruska portparolka Marija Zaharova je optužila Kijev da namerno bira masovna okupljanja kao mete i da je napad izveden iz mržnje i radi širenja panike. Ona je istakla da je napad izveden na dan praznika Svete Trojice s namerom.

Prethodno, Ukrajina je lansirala rakete na poluostrvo Krim koristeći ATACMS rakete koje su obezbeđene od strane SAD. Ministar odbrane Rusije je izjavio da je u maju deset takvih raketa oboreno dok su bile usmerene ka Krimskom mostu.