Filipini kažu da neće odustati, ali neće ni započeti rat, nakon sukoba sa kineskom obalskom stražom

Filipini kažu da neće odustati, ali neće ni započeti rat, nakon sukoba sa kineskom obalskom stražom

Predsednik Filipina je izjavio u nedelju da će zemlja ostati čvrsta pred bilo kojom stranom silom nakon što su kineske snage napale osoblje filipinske mornarice i oštetile vojne čamce tokom sukoba u Južnom kineskom moru. Incident se dogodio na Drugom Tomas Shoalu, a predsednik Ferdinand Markos Mlađi je posetio zapadnu ostrvsku provinciju Palawan kako bi se susreo s mornaričkim osobljem koje je napadnuto. Video snimci prikazuju kineske obalske straže kako koriste drvene šipke i sekire, dok su se obe strane okrivljavale za eskalaciju sukoba.

SAD, Evropska unija, Japan, Australija i druge zemlje izrazile su zabrinutost zbog nasilnog incidenta, dok su Filipini istakli da žele rešavanje pitanja mirnim putem. Markos je pohvalio hrabrost i uzdržanost filipinskih vojnika u sukobu, ističući da zemlja ostaje posvećena miroljubivom rešavanju sporova. Teritorijalni sporovi u Južnom kineskom moru, koji uključuju nekoliko zemalja, predstavljaju potencijalnu tačku sukoba između SAD i Kine.

Indonežanske snage su takođe bile u sukobu s kineskim ribarskim čamcima u regionu Južnog kineskog mora, naglašavajući kompleksnost geopolitičkih odnosa u tom području.