Novica Andrić: Francusko-nemački sporazum za Kosovo je zamajavanje, rešenje je međunarodna konferencija

Novica Andrić: Francusko-nemački sporazum za Kosovo je zamajavanje, rešenje je međunarodna konferencija

Novinar Novica Andrić izneo je oštre kritike na račun nedavno predstavljenog francusko-nemačkog sporazuma za Kosovo, nazivajući ga „samo još jednim u nizu pokušaja i zamajavanja“. U razgovoru za FoNet, Andrić je istakao da sporazum nije realno rešenje niti predstavlja predaju, već se više bavi prividom dijaloga između Beograda i Prištine.

„Dijalog između Beograda i Prištine ne postoji kao što ne postoji razgovor između dva slušna uha. To je dijalog između gluvog i slepog“, ocenio je Andrić.

Prema njegovom mišljenju, jedino rešenje za kosovski problem je međunarodna konferencija koja bi uključila sve velike sile, kao što su Rusija, Kina, Zapad, možda čak i Indija, kako bi se Balkan „prepakovao“.

Andrić je takođe izrazio svoj stav o pitanju teritorijalne podele, predlažući zamenu dela Kosova za Republiku Srpsku. Smatra da fiksne granice nisu neophodne i da bi ovakav pristup mogao biti koristan.

Govoreći o statusu Kosova u međunarodnim organizacijama, Andrić je jasno izrazio protivljenje članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, osim ako se ne reformiše ta organizacija tako što će izbaciti Rusiju i Kinu.

Na pitanje o mogućnosti referenduma o Kosovu u Srbiji, Andrić je podržao ideju, ali je naglasio da bi referendum trebao da obuhvati sve građane Srbije, uključujući i one na Kosovu.

Konačno, Andrić je istakao da ne vidi rizik od novih sukoba, navodeći da je Kosovo „puzajući član“ NATO saveza i da ratovanje s NATO-om nije realna opcija.

U zaključku, Andrić je izrazio sumnju u trenutna rešenja i apelovao na potrebu za sveobuhvatnim međunarodnim pristupom kako bi se postiglo stabilno rešenje za Kosovo i region.